Hlavní obsah
Finance

Zvýšení platů politiků je nedostatečné. Poslanci by měli brát mnohem víc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: PSP / PSP free photo

Plánované navýšení platů politiků zdvihlo vlnu emocí a negativních ohlasů. Realita je přitom taková, že jejich plat je v zásadě podhodnocený.

Článek

Poslanci a senátoři by po navýšení měli brát116 400 Kč. Premiér a předsedové komor 312 500 Kč, prezident 388 tisíc Kč. Přijde vám to přehnané? Pokud bychom na stát pohlíželi jako na korporát, zjistíme pravý opak.

Plat nad 100 tisíc je v korporátech běžný na nízkých manažerských postech. Takových pozic jsou desetitisíce. Poslanců a senátorů je dohromady 281. Raconálně vzato by jejich plat měl být tedy vyšší.

Pomineme-li předsedy komor, kteří žádnou exekutivní odpovědnost nenesou jsou pak premiér či prezident svou pozicí srovnatelní s vrcholovými managery či členy boardu. Jejich plat by se pohybuje minimálně o několik set tisíc výš.

Pravda, politici mají nárok na měsíční náhrady. Na stravné a reprezentaci by tak např. poslanci dostávali po zvýšení platu 17, 3 tisíce, na bydlení dle vzdálenosti dostat až 64,7 tisíc. Zdaleka největší je víceúčelová paušální náhrada prezidenta, který by měl dostávat dle návrhu 361 tisíc korun.

Samotný plat politiků je nízký, náhrady pak svým způsobem pokořující. Všem politikům by se měl současný plat zdvojnásobit a náhrady zrušit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz