Hlavní obsah
Hry

Star Wars: Knights of Old Republic- Nejlepší RPG všech dob? Část I.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

„KOTOR“ - hra, která předznamenala nástup RPG světa se silnými příběhovými prvky a nemá takřka žádnou slabinu. Snad jen, že i přes svou rozmanitost je zkrátka pro každého fanouška krátká.

Článek

Lucas se objevuje na scéně

Musíme si nejprve vysvětlit, jak tento klenot mezi hrami z SW Universe vlastně vznikl. Vše se primárně váže k Georgi Lucasovi. Milion a jednu zásluhu má samozřejmě za to, že tento vesmír vytvořil, a i když ve své době geniální, tak přeci jen filmový a s určitými limity a hranicemi. Díly IV, V, IV namlsaly fanoušky popcornu, vytvořily základnu a epizody I, II, III byly jen logickým vyústěním plánované hexalogie. Kde se ovšem začal utvářet kult Hvězdných válek, je při vzniku herního studia LucasFilm Games, později LucasArts v roce 1982. Tato vývojářská společnost začala utvářet samotné základy rozšířeného světa Hvězdných válek. Prvním náznakem byl dnes již kultovní Dark Forces z roku 1995, ale opravdovou roznětkou pro herního fanatika se stal Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast. Tento žánrový objev mísící first-person prvky a RPG, pojednávající o osudech agenta Nové republiky a spícího adepta Síly Kyla Katarna, je dodnes fanoušky vzýván jako jedna z nejlepších her svého druhu všech dob. Skutečně solidní úvod Lucasova vývojářského dítěte. A to pravé opus magnum mělo teprve přijít.

Stará republika má šmrnc

Píše se rok 2003 a LucasArts ve spolupráci se studiem Bioware vydávají za skromné marketingové kampaně hru s názvem Star Wars: Knights of Old Republic. Nenápadně znějící název hry i malá propagace evokuje nízkonákladový pokus prorazit s neobjeveným, neprobádaným a nevyzkoušeným konceptem RPG scény, úzce spjatým se silným scénářem a rozvojem úvodních postav a protagonistů. Pravdou je, že studio, které stálo za hlavním vývojem, již ukázalo své pomyslné drápky při vydání hry Baldur's Gate, která sklidila nemalý úspěch. Tedy žádný nováček. Pro plné pochopení, to, o čem se tu bavíme, je příběh odehrávající se 3956 let před před bitvou o Yavin, tj. před epizodou IV. Galaxie se čerstvě nadechuje po skončené válce s Mandaloriany, které porazila armáda Staré republiky, vedená rytíři Jedi Revanem a Malakem. Místo zaslouženého míru se ovšem planetární systémy a řád Jedi probouzí do jednoho z největších a nejkrvavějších konfliktů v dějinách.

Počátky konfliktu se datují už od dob Velké sithské války, kdy bývalí rytíři Jedi Exar Kun a Ulic-Qel Droma podlehli Temné straně Síly a zaútočili na Starou republiku. Byli sice řádem Jedi poraženi, nicméně již tehdy Mandaloriané tyto odpadlíky podporovali. Správně vycítili, že planetární soustavy Staré republiky jsou slabé a nejednotné a samotné fungování tohoto galaktického planetárního zřízení se otřásá v základech. Proto mandalorianské klany získávaly sílu a vyčkávaly, až 3976 BBY (před bitvou o Yavin, pozn. autora) vtrhly a zaútočily na planety Vnějšího pásu. Mandaloriané postupovali a dobývali světy Vnějšího pásu, poráželi republikové armády, až se 3963 BBY dostali na samý okraj republiky. Tento postup byl taktéž daný nerozhodností rady Jedi aktivně se zapojit do války. To se ovšem v tom roce mělo změnit.

Revan

Zlom v Mandalorianských válkách znamenal až vstup skupiny Jedi, zvané Revanšisti. Tuto skupinu vedl mladý rytíř Jedi jménem Revan, který na rozdíl od rady Jedi neuznával diplomatický postup, nýbrž aktivní zapojení řádu do války. Revan se ukázal jako zkušený taktik a geniální stratég, který dokázal sjednotit armády Staré republiky a rytířů Jedi-Revanšistů pod jednu vlajku, která postupně začala získávat na mandalorianskými nájezdníky převahu. Revan a jeho mladý učeník Malak sice byli geniálními stratégy, nicméně se uchylovali ke stále drastičtějším způsobům boje, které právě zdrženlivější rada Jedi odsuzovala a varovala před nimi. Tímto způsobem se tito dva Jediové stali hlavními veliteli a postupně vytlačovali mandalorianské síly zpět z republikových planet až k okraji Vnějšího pásu. Logicky muselo nastat finální střetnutí mezi těmito silami, které se událo na planetě Malachor V. Zde nejenom Revan v osobním souboji porazil hlavního velitele mandalorianských klanů, Mandalora, ale také použil gravitační superzbraň, díky které zahynuly miliony Mandalorianů. Po této krvavé bitvě navrhli Mandaloriané bezpodmínečnou kapitulaci a zdálo se, že válka je zažehnána. Nicméně Revan s Malakem již okusili otrávené jablko Temné strany Síly a skutečná válka mezi Sithy a rytíři Jedi měla teprve začít. A tím se dostáváme k hlavnímu příběhu Star Wars: Knight of Old Republic.

Na pokraji zničení

Motory duní, lodí se ozývají rány a výbuchy a nicotnost vesmíru právě požírá jednu z obyčejných lodí republikové flotily, Endar Spire. Jediný důvod, proč ještě tato loď není na tisíce kovových kusů, je mladá rytířka Jedi Bastila Shan a její bitevní meditace. V ubikacích mužstva se právě probouzí neznámý důstojník, který byl na Endar Spire přidělen teprve nedávno a z neznámých důvodů. Další důstojník, Trusk Ulgo, ho seznamuje se situací i s faktem, že loď bude během pár chvil zničena sithskými ozbrojenými složkami.

Výše zmíněnou částí právě začíná příběhová linie Star Wars Knights of Old Republic (dále jen KOTOR) a hra vás hned během prvních pár minut položí do nemilosrdné akce. Nejenom, že svou postavu neznáte a jste vojákem s neznámou minulostí, ale taktéž se musíte velmi rychle dostat k únikovým modulům, abyste se vyhnuli jistému zničení. Velmi rychle vás také opouští váš spolubojovník Trusk, který se obětuje v boji s temným Jedi, abyste mohli uniknout. Skutečně akční a bojový úvod pro ryze RPG záležitost. Toto příběhové představení vlastně velmi dobře odráží celkový motiv a nádech KOTORA po celý zbytek hry. Jste položeni do nemilosrdné války mezi Republikou a bývalými Jedi Revanem a Malakem, nyní Darthem Revanem a jeho učedníkem Darthem Malakem. Oba stejně jako v případě Mandalorianů, drtí své protivníky a přicházejí se stále většími armádami neznámého zdroje a původu. Republika se skutečně opět ocitá na pokraji zničení.

Malou útěchou je, že vám se podaří utéct z bombardované Endar Spire s pomocí kapitána Cartha Onassiho a utéct se zřejmě povedlo i Bastile. Váš modul dopadá na planetu Taris, která je okupována a pod přísnou blokádou sithské flotily. Ale co, základem je přežít.

Nechť nás provází Síla

Po přistání na Tarisu se ocitáte na jedné z nízkonákladových ubytoven v sociálně slabší části Tarisu. Vyděděnci, gambleři, zloději a chudáci - ideální podhoubí pro nejhledanější lidi na planetě. Zatímco vás Carth chválí za bojové schopnosti, tak vás taktéž seznamuje s tím, že Bastila byla pravděpodobně zajata některým z místních gangů. Vám nezbývá nic jiného než ji osvobodit. Než se vám toto podaří, můžete a někdy i musíte plnit spoustu vedlejších úkolů, což je vlastně vedle příběhu největší přidaná hodnota této hry. Můžete si např. vyzkoušet obdobu Black Jacku „Pazaak“, bojovat za peníze v bojové aréně a postavit se legendárnímu mandalorianskému bojovníkovi Bendaku Starkillerovi nebo prozkoumávat temné hlubiny nejchudší části Tarisu - Podměstí. Zde na vás kromě bídy a utrpení zdejších žijících, číhá také neznámá nemoc a jí nakažení mutanti. Během postupu Tarisem se k vám také začnou přidávat nejrůznější postavy, které vám s úkoly mají pomoci - za zmínku určitě stojí např. wookie Zaalbar, který vám konkrétně s gangy Dolního města svou dravostí, silou a mocnou kuší velmi pomůže. Celou dobu vás samozřejmě provází zkušený Carth Onassi, který se stane nejvěrnějším spolubojovníkem na vaší straně.

Ačkoliv toho o sobě stále moc nevíte a provází vás pouze kusé útržky snů, je jasné, že jste zkušeným a nadaným bojovníkem. Poté, co dokážete vyhrát závod, ve kterém je hlavní cenou právě rytířka Jedi Bastila, ubráníte se v následné bitce přesile nepřátel a nakonec se vám podaří prorazit blokádu a opustit Taris, je jasné, že Síla je s vámi spjatá jako s málokterým zkušeným Jedi. Je tedy čas stát se adeptem akademie rytířů Jedi?

Největší z rytířů

  • není emocí, je pouze mír,
  • není nevědomosti, je pouze moudrost,
  • není vášní, je pouze klid,
  • není smrti, je pouze Síla.

Toto je kodex rytířů Jedi a každý adept a padawan ho musí bezpodmínečně znát a dodržovat. Je ovšem možné, aby takto starý a nevycvičený adept byl schopen vstřebat veškerá učení a filozofii Jedi? Tuto otázku si správně pokládá Nejvyšší rada Jedi na Dantooine, kam jste právě přiletěli a byli jste jí představeni. Je jasné, že je vás velká Síla, ale je skutečně  možné vás vycvičit v rytíře Jedi? Nakonec jste po dlouhé rozpravě rady Jedi přijat k výcviku a začínáte se učit bojové i mentální schopnosti, které vás mají připravit pro budoucí boje se Sithy. Při jednom průzkumu plání Dantooine, objevujete skrytý chrám, ve kterém je ukryto poselství již dávno vyhynulé civilizace -Nekonečného impéria. Hvězdná mapa je ovšem zašifrovaná a ukazuje pouze několik světů, kde se další části mapy nacházejí. Je také jasné, že Revan s Malakem tento chrám navštívili a poté zřejmě objevili něco, z čeho vychází jejich současná nekonečná armáda a neznámé technologie.

Je tedy rozhodnuto - ačkoliv jste nováček, vydáváte se se svými spolubojovníky a Bastilou po stopách Revana a Malaka a pokusíte se najít a sestavit kompletní hvězdnou mapu. Cesta za záchranou galaxie právě začíná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz