Článek
Snídaně šampionů a jasný cíl
4. září 2024 na Moravě nezačal detoxem, ale malou rebelií proti všem pravidlům. Žádný ranní detox, žádná minerálka. Jen klobásy, včerejší zbytky a víno, které přežilo noc ve sklepě jako hrdina. „Snídaně šampionů,“ pronesl jsem a ten odpal nám vlil do žil neuvěřitelnou lehkost a pocit naprosté svobody. Cíl byl jasný: Mikulov a proslulý Pivovar Galant.

mapy.com
Mikulov: Bludiště, kde končí legrace
S koly jsme vyrazili s vizí příjemné projížďky, ale Mikulov se rychle proměnil v navigační noční můru. Mikulov se kroutil jak had po švestkách – jednosměrky všude, zákazy vjezdu na každém rohu a uličky končící v ničem.
„Proboha, tohle není navigace, to je příprava na neurologii!“ znělo z našich úst po hodině marného motání.
A pak, zničehonic, jako zjevení: Pivovar Galant Mikulov (adresa: Mlýnská 739/2)!

Pivovar Galant / foto: vol.Pedro Smolero
Vytoužené útočiště, oáza mezi jednosměrkami. Udýchaní, ale s úsměvem, jsem si dal pořádnou vepřovou panenku a zapili to zaslouženým pivkem.

Pivovar Galanf / foto: vol.Pedro Smolero
Zajímavost: Pivovar vznikl teprve v roce 2015, aby do města vína přinesl i poctivou pivní tradici.

pivovar Galant / foto: vol.Pedro Smolero
Králové Svatého kopečku: Vítězství, které bolí

sv.Kopeček / vol. Pedro Smolero
Po jídle nás čekal majestátně se tyčící Svatý kopeček. Co začalo jako pohodový asfalt, se během pár metrů změnilo v kamenitý a nakonec ve strmý, nemilosrdný svah. Kola se rázem proměnila v kotvy, a tak jsme šli pěšky a tlačili, funění jak parní lokomotivy.

sv.Kopeček / vol. Pedro Smolero
A pak – vrchol! Mikulov se pod námi rozprostíral jako miniatura. Byli jsme mokří, zničení, ale šťastní. Jen pár metrů od nás stála Kaple sv. Šebestiána, tichá památka na doby, kdy město děkovalo za přežití moru.
Svatý kopeček, přírodní rezervace z jurských vápenců, nám ukázal naše fyzické limity.
Pivní zázraky a osudové setkání

Pivovar Mamut / foto: vol.Pedro Smolero
Pivovar Mamut (adresa: Venušina 1804/1), malý klenot pod Kozím hrádkem, nás uchvátil svou autenticitou. Potkali jsme usměvavou majitelku a sládkovou. Tajemství plné chuti jejich piva spočívá v:

pivovar Mamut/ foto: vol.Pedro Smolero
- Pivo vaří dvanáctihodinovou dvourmutovou dekokcí – trpělivost, kterou dnes už skoro nikdo nemá.
- Varně otápěné dřevem, jako za starých časů.

pivovar Mamut / foto: vol.Pedro Smolero
A pak jako by se Mikulov chtěl omluvit — malá hospůdka u cesty a na čepu SUP. Přesně to pivo, kvůli kterému jsme už byli v Březí. Osud si jen povzdechl: „Hoši, tady ho máte bez hledání.
Slunce se nořilo za Pálavu a Mikulov se ztrácel za námi jako kulisa po odehraném představení. Nyní nás čeká přejezd do Lednicko-valtického areálu.
-----------------------------------------
Pokud se vám líbil tento článek o cyklistice, klikněte na Sledovat pro další dobrodružné příběhy z kola.
----------------------------------------
„History tells us so.“ (Historie nám to říká)
Svatý kopeček
https://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%BD_kope%C4%8Dek_(p%C5%99%C3%ADrodn%C3%AD_rezervace)
https://www.mikulov.cz/turista/sluzby/turisticke-cile/prirodni-zajimavost/svaty-kopecek
https://www.kudyznudy.cz/aktivity/svaty-kopecek-v-mikulove
-
Pivovar Mamut
https://ceskepivo-ceskezlato.cz/pivovar-mamut/
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-jidlo-spontanne-kvasene-pivo-265586






