Hlavní obsah
Aktuální dění

„Romové mohou v uprchlících spatřovat konkurenci,“ řekl novinář Tomáš Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V poslední době se v České republice zvyšuje počet případů násilí vůči uprchlíkům z Ukrajiny. O tom, že je tento trend alarmující, hovořila ve vysílání CNN Prima News zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková (Ilustrační foto).

Lidé, kteří jsou frustrovaní z aktuálních událostí, hledají někoho, na koho by své frustrace mohli směřovat. Nově příchozí Ukrajinci jsou pro ně snadným cílem. Romové v těchto uprchlících mohou spatřovat konkurenci, míní novinář Tomáš Svoboda.

Článek

Jako společnost zažíváme těžkou dobu. V posledních letech nás postihlo mnoho problémů, jako je pandemie koronaviru, zdražování a uprchlická krize. Lidé jsou proto frustrovaní a hledají někoho, na koho by mohli své frustrace obrátit. Nově příchozí Ukrajinci jsou pro ně snadným cílem, zhodnotil investigativní novinář Seznam Zpráv Tomáš Svoboda v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS. Tato situace je podle Svobody velmi nebezpečná. Neměli bychom podléhat emocím a hledat viníky tam, kde nejsou. Průzkumy ukazují, že se integrace Ukrajinců v České republice daří.

Je však pravdou, že především Romové mohou v uprchlících spatřovat konkurenci. Může to vést k napětí a konfliktům, jimiž jsou zprávy z posledních dnů svědkem. Je důležité, aby se na tuto problematiku věnovala pozornost a aby se Romové a Ukrajinci dokázali respektovat a spolupracovat.

„Lidi jsou frustrovaní a lidskou přirozeností je si hledat nějakého viníka. Ukrajinci jsou teď největší menšina v České republice a některým lidem se tak nabízí jako takový hromosvod,“ popsal novinář Seznam Zpráv ve vysílání CNN Prima News.

V poslední době se v České republice zvyšuje počet případů násilí vůči uprchlíkům z Ukrajiny. O tom, že je tento trend alarmující, hovořila ve vysílání CNN Prima News zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Podle Laurenčíkové reálným fyzickým útokům často předchází nenávistné projevy na sociálních sítích nebo nezodpovědné výroky některých politiků. Tyto výroky a projevy přispívají k radikalizaci společnosti a vytvářejí atmosféru, ve které je násilí vůči menšinám více tolerováno.

Zmocněnkyně Laurenčíková vyzvala všechny občany, aby se proti šíření nenávisti a násilí postavili. Je důležité, aby se každý z nás snažil o dialog a porozumění a aby se nenechali strhnout do atmosféry nenávisti a rozdělení.

Dezinformace nahrávají současnému napětí mezi Romy a Ukrajinci

Dezinformace ve virtuálním prostředí nahrávají současnému napětí mezi Romy a Ukrajinci. Romové v nich často vidí nepřátele, kteří jim berou práci a sociální dávky. To je však jen jeden z faktorů, který situaci zhoršuje.

Romové se potýkají s diskriminací již po staletí. V některých oblastech společnosti, jako je trh práce nebo vzdělávání, se na ně stále nahlíží s předsudky. To vede k frustraci a pocitu, že se jejich postavení ve společnosti nemění.

Podle novináře Tomáše Svobody jsou současné incidenty mezi Romy a Ukrajinci důsledkem těchto dlouhodobých problémů. Je důležité, aby se společnost snažila o dialog a porozumění mezi těmito dvěma skupinami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám