Hlavní obsah
Cestování

Rozhledna Boubín s výhledem na prales

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Na vrcholu Boubín stojí nejvýše položená dřevěná a zároveň druhá nejvýše postavená rozhledna v Čechách v nadmořské výšce 1362 metrů. Nachází se v Národní přírodní rezervaci Boubín.

Článek

Vrchol Boubín je jeden z nejvyšších a nejznámějších vrcholů Šumavy. Známý je především díky přírodní rezervaci Boubínký prales, kolem níž vede naučná stezka.

V dřívějších dobách vrchol Boubín využívali zeměměřiči a stály zde triangulační věže, na jejichž místě byla následně postavena vojenská pozorovatelna, která sloužila do 70. let 20. století i jako rozhledna pro turisty a stanice radioamaterů.

Současná rozhledna byla postavena v roce 2004 ze smrkové kulatiny. 109 schodů nás dovede až na vyhlídkovou plošinu v sedmém patře. Výška je 21 metrů. Výhled z rozhledny je na celé panorama Šumavy na jedné straně (Libín, Kleť, Chlum, Bobík, Smrčina, Plechý, Stožec, Třístoličník, Luzný, Černá Hora, Poledník) a do vnitrozemí Čech (Vimperk, Brdy, Temelín, Hluboká nad Vltavou) a při dobré viditelnosti je vidět i Roklan, Velký Javor a Alpy. Pro snazší orientaci jsou na vyhlídkové plošině tabulky s popisem.

Foto: VP

Rozhledna Boubín

Na vrcholové skalce je, na počest výstupu pražského arcibiskupa, pamětní deska s nápisem „Kardinal Friedrich Fürst von Schwarzenberg, 3. 8. 1867“.

Od roku 2020 se na rozhledně vybírá vstupné přes turniket kartou nebo SMS. Částkou pomůžete financovat novou stavbu rozhledny, která by měla být betonová. Současná dřevěná konstrukce má krátkou životnost kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám. V roce 2020 už proběhla první část rekonstrukce základové části rozhledny a výměna některých konstrukčních prvků. V roce 2022 a 2023 proběhly další opravy.

Zajímavostí je, že stavba rozhledny musela být stavěna ručně, bez použití stavební techniky vzhledem k Národní přírodní rezervaci. 60 tun materiálu bylo dovezeno tažnými koňmi a k tomuto účelu postavenou lanovkou.

Od nádraží z Kubovy Hutě se dáme po modré turistické značce asi 4,5 kilometru převážně po stěrkové cestě s převýšením 360 metrů. Poslední část k rozhledně vede po dřevěném chodníku se zábradlím. Rozhledna je hojně navštěvována celoročně, nemusíte se tedy bát, že v zimě neprojdete až nahoru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám