Hlavní obsah
Cestování

Srnský okruh po šumavských scenériích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Klostermannova vyhlídka v dálce s hradem Kašperk

Příjemný okruh kolem obce Srní s vyhlídkami na šumavské scenérie.

Článek

Tato naučná stezka vede po polních a lesních cestách i kousek po silnici pro motorová vozidla. Délka trasy je kolem devíti kilometrů, není na ní žádné prudké stoupání a je vhodná i pro kočárky a vozíky. Informační tabule na stezce nás seznámí s místní historií a přírodou. Zajímavostí je, že tato stezka v zimě slouží jako běžecká trať.

Od infocentra Srní vyrazíme po zelené turistické značce k Vchynicko-tetovskému plavebnímu kanálu a při něm. Vlevo v údolí koukněte na málo známý vodopád. Dojdeme k pozůstatkům zaniklé obce Sedlo, projdeme se romantickým údolím Křemelné a Sekerského potoka. A přijdeme až k Vodnímu zámku, který slouží k regulaci vody do vodní elektrárny. Odtud můžeme vyjít na Sedelský vrch s krásným výhledem do okolí a pokračujeme ke Klostermannově vyhlídce, odkud je dokonalý výhled do údolí Otavy, Vydry a na protější Dračí skály v pozadí s hradem Kašperk. Odtud nás čeká cesta zpět do Srní.

Celková délka Vchynicko-tetovského kanálu je přibližně 15 kilometrů. Koryto je částečně vyzděné a místy až 5 metrů široké. Vybudován byl podle návrhu inženýra Rosenauera na přelomu 18. a 19. století a až do začátku 20. století sloužil k obcházení nesplavné části Vydry. Spojoval Vydru a Křemelnou. Kanál, sloužící dříve k plavení šumavského dřeva, je dnes využit jako vodní přivaděč malé elektrárny v Čeňkově Pile.

Vodní zámek Sedlo u Srní je technickou stavbou sloužící k regulaci vody pro vodní elektrárnu Vydra. Voda teče podzemním potrubím z akumulační sedelské nádrže do vyrovnávací věže vodního zámku a odtud ji žene prudké klesání na turbíny vodní elektrárny Vydra na soutoku řek Vydry a Křemelné v Srní.

Foto: VP

Vodní zámek Sedlo u Srní

Pod Sedelským vrchem u Srní najdeme Klostermannovu vyhlídku, ze které je opravdu nádherný výhled na šumavskou přírodu, do údolí Otavy i Vydry a na Dračí skály. Vyhlídka byla pojmenována po známém šumavském spisovateli Karlovi Klostermannovi, který ji miloval a často o ní psal ve svých dílech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz