Hlavní obsah
Cestování

Stezka korunami stromů Lipno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

První bezbariérová stezka nad koruny stromů v České republice je na vrcholu Kramolín kousek od lipenské přehrady.

Článek

Stezka byla otevřena v roce 2012 ve Skiareálu Lipno. Je vysoká 40 metrů a její délka je 675 metrů z toho 303 metrů je po vyhlídkové věži. Dřevěná konstrukce je citlivě umístěna do lesa. Chodníky mají mírné stoupání, zvládnete vyjít i s kočárkem nebo vyjet na vozíku. Na stezce jsou výukové prvky spojené s ochranou životního prostředí a lesa a adrenalinové zastávky pro děti i dospělé. Ve výšce 24 metrů jsou 3 zážitkové stanice s lanovými prvky. Na celé stezce jsou záchranné sítě.

Foto: VP

Vyhlídková věž

Z parkoviště u vleku se sem dostaneme mimo lyžařské období sedačkovou lanovkou, jinak takzvaným stezkabusem nebo procházkou. My se vydali pěšky asi 1 kilometr do kopce při lanové dráze.

U vstupu na stezku najdeme zdarma krásné dřevěné dětské hřiště a malý lanový park. To zabaví děti při čekání ve frontě u vstupu na stezku, protože v letních měsících bývá návštěvnost opravdu velká.

Z vyhlídkové věže vidíme na lipenskou přehradu a šumavskou přírodu, Novohradské hory a vrcholky rakouských Alp.

Foto: VP

Vyhlídka

Při dobrém počasí, kdy není moc vlhko, ze stezky můžeme sjet po jednom z nejdelších tobogánů v České republice, který je velmi oblíbený a bývá u něj dlouhá fronta. Jízda je 52 metrů dlouhá. Jízdenku si koupíme při vstupu na stezku nebo přímo u tobogánu.

Pejskové nemají na stezku přístup, ale u vstupu jsou pro ně připraveny oddělené boxy. Z vrcholu Kramolína se v létě můžeme k parkovišti svézt na terénních koloběžkách, které si nahoře půjčíme a dole u lanovky vrátíme.

Foto: VP

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám