Hlavní obsah

Největší česká vodní nádrž Lipno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Umělá nádrž Lipno je také nazývaná jako jihočeské moře a nachází se v Chráněné krajinné oblasti Šumava.

Článek

Nádrž Lipno leží v nadmořské výšce 726 metrů, délka nádrže je 48 kilometrů a největší šířka je 10 kilometrů u Černé v Pošumaví. Největší hloubka je u hráze kolem 25 metrů, ale průměrná hloubka je jen kolem 6 metrů. Hráz nádrže je 296 metrů dlouhá a vede po ní silnice.

Foto: VP

pohled na nádrž ze stezky korunami stromů

Nádrž Lipno vznikla v letech 1952-1959 jako první poválečné vodní dílo a největší umělá plocha v České republice. Nádrž je nejvýše položeným stupněm vltavské kaskády. Byly zde postupně vybudovány dva přehradní stupně. Hlavní přehradou je Lipno I a níže po proudu byla nad Vyšším Brodem vybudována přehrada Lipno II jako vyrovnávací nádrž pro vodu vypouštěnou z horní přehrady. V roce 1958 byla nádrž napuštěna a o rok později začala fungovat i vodní elektrárna. Vodní elektrárny Lipno I a II poskytují ekologicky čistý a udržitelný způsob výroby elektrické energie.

Díky této stavbě úplně zaniklo přes 10 obcí, mnoho silnic, železnicí, dolů a dokonce i hřbitovů. Obyvatelé těchto obcí se museli odstěhovat nebo přesunout do nově vzniklé obce Lipno nad Vltavou, která byla pro tyto účely vytvořena.

Okolí nádrže je nádherné svojí šumavskou přírodou. Po obvodu měří skoro 150 kilometrů a je jako stvořené pro pěší i cykloturistiku. My jsme si půjčili motorový člun a projeli se po Lipně. Lidé často brázdí vodu i na paddleboardech, kánoích a dalších vodních atrakcích. Můžete vyzkoušet i vyhlídkovou plavbu parníkem nebo přívoz přes nádrž. V zimě je potom možnost bruslení po Ledové magistrále, která je až 11 kilometrů dlouhá.

Foto: VP

Marina

Krásný výhled na nádrž je že Stezky korunami stromůVítkova hrádku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám