Hlavní obsah
Cestování

Zřícenina hradu Vítkův hrádek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Vítkův hrádek, kterému se říká i Vítkův kámen se nachází v Chráněné krajinné oblasti Šumava v blízkosti vodní nádrže Lipno.

Článek

Vítkův hrádek je nejvýše položený hrad v Čechách nalézající se v nadmořské výšce 1035 metrů na vrcholu Vítkokamenské hornatiny. Z hrádku je nejúžasnější výhled na Lipno, Novohradské hory, Kleť a za dobrého počasí i hory Alp.

Foto: VP

výhledy z Vítkova hrádku

Vítkův hrádek je zřícenina gotického strážního hradu, který byl založen Vítkovci ve 13. století. Tento hrad byl pohraniční pevností a správním střediskem panství. V roce 1302 přešel hrad do vlastnictví Rožmberků, kteří ho drželi až do 17. století. Z rukou Ferdinanda II. přechází roku 1622 do vlastnictví štýrského rodu Eggenberků, po nichž ho v roce zdědili 1719 Schwarzenberkové. Hrad byl používán do poloviny 18. století, kdy vyhořel. Po druhé světové válce byl užíván pohraničníky.Od roku 1958 má ochranu kulturní památky.

Z Lipna nad Vltavou jedeme autem přes hráz přes Přední Výtoň až do vesničky Svatý Tomáš, kde najdeme parkoviště u kostela a vydáme se nahoru k hradu.

Fotky jsou z původní vyhlídkové věže. Tato věž musela být kvůli špatnému stavu zbourána a není tedy k dispozici. Nyní obec Přední Výtoň, která hrádek vlastní, hledá finanční prostředky na opravy a novou vyhlídkovou plošinu. Podle dostupných informací by měl být hrad uzavřen kvůli rekonstrukci od 12. 9. 2024.

Foto: VP

výhled z Vítkova hrádku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám