Hlavní obsah
Názory a úvahy

S příručním zavazadlem necestuje na dovolenou nutně jenom šmudla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Při dobrém plánování a za určitých podmínek příruční zavazadlo vystačí.

Článek

S manželkou cestujeme často a rádi, je to náš koníček, a protože nejsme žádní boháči, hledáme varianty, kde ušetřit. Jedna z možností, možná i nutností je, že necestujeme s cestovními kancelářemi, ale na vlastní pěst. Sami si zajišťujeme ubytování, sami letenky a další záležitosti. Zejména na letenkách se dají ušetřit nemalé peníze, za odbavená zavazadla se mnohdy zaplatí více než za samotnou letenku bez nich. Necestujeme nízkonákladovými leteckými společnostmi, kde se platí nehorázné sumy i za příruční zavazadlo. Cestujeme většinou do teplých krajů, kde se věnujeme i turistice, takže pravidelná výměna propoceného oblečení je nezbytná minimálně jednou denně.

Jak jsem se zmínil výše, zajišťujeme si i ubytování, a proto vybíráme apartmány, kde je pračka. Několikrát za pobyt (většinou 14 dnů) se špinavé prádlo vypere a je vyřešeno, často bývá v ubytování i žehlička, žehlicí prkno a samozřejmě i nějaká varianta pro usušení mokrého prádla. Může se to zdát jako komplikace, narušující dovolenkový režim, kdy nechceme nic dělat a oprostit se od všední rutiny, ale těch pár desítek minut, o které nám praní zkrátí dovolenkovou relaxaci jistě stojí za ušetřených přibližně pět až deset tisíc korun, o které by se nám cesta prodražila díky odbavenému zavazadlu.

Cestování s příručním zavazadlem má samozřejmě své nevýhody, zejména v omezené možnosti nákupu objemných a nebo „kapalných“ suvenýrů, které se ale dají nakoupit na letišti v tranzitu po bezpečnostní kontrole.

Také jsme několikrát cestovali s odbavenými zavazadly, zkušenost je taková, že jsme vezli spoustu zbytečností, jen proto abychom zaplnili kufr a v cílové destinaci jsme je ani nevybalili.

Pokud ovšem na dovolenou cestujete s cestovní kanceláří, je cena odbaveného zavazadla součástí ceny zájezdu, také ubytování zajišťované cestovkou nebývá ve většině případů vybaveno pračkou, proto je logické, že si budeme brát více věcí a tedy si necháme zavazadlo odbavit.

Na závěr jednu radu, kterou jsem vyčetl na internetu (myslím dokonce na těchto stránkách) a hodí se zejména pro dámy. Jak se vybavit pestrým šatníkem a přitom nezaplnit celý kufr? Od každého svrchního oblečení si vezměte tři kusy, tři trika, halenky, sukně, kraťasy atd… při správném kombinování těchto svršků vytvoříte tolik variant, že ani jednou nemusíte vyjít ven v tom samém.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám