Hlavní obsah
Cestování

S příručním zavazadlem cestuje na dovolenou jenom šmudla. Já radši čistotu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Opravdu stačí čistotnému člověku na dovolenou jenom příruční zavazadlo? Samozřejmě že ne.

Článek

Při naší cestě na dovolenou jsem se několikrát setkala s poznámkami na téma, co v těch velkých kufrech vlastně máme. Co tak důležitého musíme vést na dovolenou, že tím naplníme velký kufr, který následně odbavíme. Tak já vám to vysvětlím.

Víkend versus dovolená

Cestovat sama, někam na takzvaný eurovíkend, také bych se v pohodě dokázala sbalit jen do příručního zavazadla. Protože bych od rána do večera byla někde na památkách, stačila by mi na každý den jedna sada oblečení. K tomu mýdlo, deodorant a nějaké pyžamo. A je vystaráno. V pátek odlet, v neděli návrat, na tři dny poznávacího zájezdu toho člověk opravdu až tolik nepotřebuje.

Ale dovolená není na tři dny (ze kterých jsou ještě k tomu dva omezené termínem letu). Dovolená je na deset, nebo klidně i čtrnáct dní. Přece jenom jsou nároky na množství oblečení trochu jiné. Ne, opravdu nechci celých čtrnáct dní zvládnout ve trojích kalhotkách, dvou tričkách a jedněch šatech. A už vůbec nemám v plánu, že bych si snad něco během svého pobytu v umyvadle přemáchla.

Nejsem šmudla

Jestli někdo zvládne desetidenní nebo čtrnáctidenní dovolenou ve věcech, které se mu vejdou do příručního zavazadla, tak prosím. Já nejsem šmudla a potrpím si na to, abych měla každý den čisté spodní prádlo a abych nechodila opakovaně v oblečení, ve kterém je silná pravděpodobnost, že se zpotím. A jelikož jedu do destinace, kde je i k večeru kolem 30 stupňů, je pravděpodobnost propoceného oblečení opravdu vysoká, a to i při méně náročné procházce.

Jsem kulturní a společenská

Také ctím zásady hotelu a pokud ten vyžaduje k snídani, k obědu, a především k večeři určitý dress code, měla bych ho dodržovat. Já to obvykle zvládnu v nějakých letních šatech a odpovídající obuvi, ale pro mého manžela to minimálně znamená nutnost zabalit si nejedny kalhoty a také k nim odpovídající obuv. Myslím, že jen tohle by v příručním zavazadle zabralo podstatnou část jeho volného prostoru.

Také chci trochu slušně vypadat, chci i vonět, takže antiperspiranty, deodoranty, kosmetika, líčení, s tím spojené odličovače, krémy. Ani tohle prostě nesmí v mé výbavě chybět. Když jsem tak zvyklá chodit denně, proč bych na dovolené měla dělat nějaký kompromis jen proto, že budu mít velký kufr.

Každý, dle svého gusta

Proti gustu, žádný dišputát. Ano, zažili jsme několik párů, které jsme během celého pobytu potkávali v jednom a tom samém oblečení, nejčastěji jen v pantoflích, plavkách a tričku. Na pláži, u bazénu, i večer v restauraci. Pokud vám to takto vyhovuje, prosím. Věřím, že takoví lidé ani to příruční zavazadlo nepotřebují a své oblečení na desetidenní dovolenou si sbalí jen tak do podpaždí.

Ale my chceme dobře vypadat, respektovat společenské konvence, požadavky hotelu. Nechceme smrdět, chceme být sladěni. Je to pro nás běžná věc v ČR, tak chceme své standardy dodržovat i na dovolené. Není proto divu, že vyrážíme s velkým kufrem. A když se rozhlédnu po letišti, naštěstí nejsme jediní, kdo to tak mají. A považuji to za správné.

Ano, dá se i vyprat

Na druhou stranu připouštím, že vyprat si na cestách není nic nemožného. Trochu zapáchající tričko od potu lze s trochou mýdla přemáchnout v umyvadle a přes noc nechat uschnout. V případě ubytování v apartmánu, v bytě, může být k dispozici pračka, která problém také vyřeší.

Praní prádla samozřejmě nabízejí i hotely, jako svou doplňkovou službu. Tady bych však byla opatrná, zda nakonec nevyjde levněji připlatit si za to odbavené zavazadlo. Možnou svízel mohou vyřešit i veřejné prádelny nebo pračky přímo na hostelech. Zde by mi však nebylo po chuti, že musím u pračky hodinku, dvě čekat, místo abych se věnovala svému programu.

Anketa

Jak cestujete na dovolenou?
Jenom s příručním zavazadlem
21,5 %
Jenom s odbaveným zavazadlem
4,4 %
S příručním i odbaveným zavazadlem
74,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2995 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz