Článek
Pravidelně cvičím, sportuji, a vzhledem ke svému vysokému apetitu si nepočítám pouze bílkoviny, ale také kalorie, abych se nepřejídal a zbytečně netloustl. Na druhou stranu si s chutí čas od času zajdu do restaurace, nebo si vychutnám rodinný oběd, a živiny s kaloriemi jednoduše odhadnu. To pro mě samo o sobě nepředstavuje žádný problém, jelikož pár kalorií navíc se na váze nijak zvlášť neprojeví, přesto bych však v restauracích uvítal, kdyby se kalorie a popřípadě poměr bílkovin, tuků a sacharidů na jídelníčcích objevil. Teď si pravděpodobně říkáte „proč bychom měli kvůli pár bláznům, kteří si počítají každý drobek na talíři, otravovat restauratéry a mást normální zákazníky?“ Dovolím si tvrdit že paradoxně by možná „normální“ lidé z tohoto těžili více než lidé jako já, a restauratérům by to moc práce nepřidělalo.
Běžný člověk neví a neřeší, kolik kalorií jeho tělo za den spálí a kolik potřebuje, ani co by měl vlastně jíst, aby zůstal zdravý a plný sil, snad kromě vágních řečech o pestré stravě; nikdo ho to neučil, ve školách, do kterých si některé děti nosí přeslazené energeťáky, se místo toho učí o tom, jak vypadá stavba buňky. V dobách, kdy lidé byli rádi že nehladoví, nebylo žádné počítání kalorií potřeba, i kdyby bylo možné, a vědomosti spojené s příjmem a výdejem energie by byly většině lidem k ničemu. Avšak v moderním světě, ve kterém bují byznys se slazenými nápoji, sladkosti a všemožné pochoutky nejsou vymožeností, ale komoditou, a společnost díky tomu pochopitelně tloustne, jsou takové vědomosti nutností pro každého člověka ve zdravě žijící společnosti, a stejně jako výživové údaje na produktech v supermarketech, by všem prospělo je vidět i na jídelníčcích. Zvlášť pokud má restaurace pevně daný jídelníček s pouze minimálními změnami, napsat hrubou či průměrnou výživou hodnotu jednotlivých chodů není žádná jaderná fyzika, a nejde o nic náročného. Sám do budoucna takový (dobrovolný) trend očekávám, jelikož s přibývajícím počtem lidí trpícími obezitou a nárůstem zdravě žijících lidí, kteří si budou chtít dopřát i nějakou tu dobrotu bez zbytečných kil navíc a zdravotními problémy, by šlo o přirozený vývoj. Nešlo by přitom o nic obtěžujícího, a všichni by z toho vyšli spokojení, a o to přece jde, ne? V lidech, kteří se v kaloriích a živinách nevyznají, by takové jídelníčky mohly vzbudit přirozenou zvědavost, a chuť si o tématu třeba něco zjistit, a měli by o správné, dostačující a přiměřené výživě alespoň nějakou představu.
Sám jsem byl v minulosti na kraji obezity, právě kvůli neznalosti a naivním představám o tom, kolik jídla potřebuji, kolik toho mohu jíst navíc když sportuji, a tak dále. Rozhodně se nesnažím říct, že bychom měli fanaticky počítat každý chlebíček, přece jenom nejsme všichni atleti, modelové a modelky, nebo zkrátka milujeme jídlo, což se opravdu nedá vyčítat. Ale z lepší představy o našem příjmu a výdeji energie bude těžit každý, a proto doufám, že se výživovým údajům na jídelníčcích všichni dočkáme. I různé saláty jsou v restauracích zvláště kvůli veganům a vegetariánům, ale čas od času je ochutná každý.