Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zombie Marcha v Mexiku: Hororová show, která oslavuje život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AP/https://www.vg.no/forbruker/reise/i/EolW8o/zombier-inntok-mexico-city

Foto: AP

V Mexiku se každoročně koná neuvěřitelná událost, která přitahuje pozornost lidí z celého světa: Zombie Marcha. Jedná se o masové shromáždění, kde se stovky lidí převlékají za zombie a prochází ulicemi ve strašidelném průvodu.

Článek

Zombie Marcha je zábavný a originální způsob, jak oslavit život a smrt v zemi, kde jsou tyto dvě skutečnosti úzce propojeny.

Zombie Marcha: Jak to začalo

Zombie Marcha má své kořeny v hororových filmech a populární kultuře, které fascinují mnoho Mexičanů. První Zombie Marcha se konala v roce 2007 v mexickém městě Guadalajara jako neformální iniciativa několika fanoušků zombie filmů. Od té doby se Zombie Marcha rozšířila do dalších měst, jako je Ciudad de México, Monterrey, Puebla nebo Querétaro, a stala se tradiční událostí, která se koná každý rok v říjnu.

Zombie Marcha vs. Día de los Muertos

Zombie Marcha není přímo spojena s Día de los Muertos (Den mrtvých), který je jedním z nejdůležitějších svátků v Mexiku a dalších oblastech Latinské Ameriky a Spojených států. Día de los Muertos se slaví od 28. října do 2. listopadu a je určen k uctění zemřelých přátel a rodinných příslušníků. Během tohoto svátku lidé vzpomínají na své zesnulé a zdobí jejich hroby nebo domácí altary květinami, svícemi, fotografiemi a jejich oblíbenými jídly a nápoji. Día de los Muertos je o uznání smrti jako součásti života a o slavení života jako daru.

Naopak Zombie Marcha je spíše parodií na hororový žánr než na tradiční mexický svátek. Je to způsob, jak si lidé užívají strach a napětí, které zombie filmy vyvolávají, a také jak projevují svou kreativitu a humor. Zombie Marcha je také formou protestu proti násilí a sociálním problémům, kterým čelí Mexiko. Atmosféra je veselá a přátelská, i když je zároveň děsivá a morbidní. Někteří účastníci také využívají příležitosti k sbírání potravin nebo peněz pro charitativní účely.

Zombie Marcha: Průvod

Když nastane čas, začíná průvod. Zombie se vydávají na trasu, která je předem stanovena organizátory. Během průvodu se zombie chovají podle své role: vydávají strašlivé zvuky, pohybují se neohrabaně, napadají a pronásledují lidi na ulicích. Někteří také nesou transparenty nebo plakáty s vtipnými nebo provokativními hesly. Průvod je doprovázen hudbou a zvukovými efekty, které dotvářejí hororovou atmosféru.

Diváci, kteří sledují průvod, jsou často nadšeni a pobaveni tím, co vidí. Někteří se dokonce připojují k zombie a účastní se zábavy. Zombie Marcha je pro některé lidé výzvou pro jejich odvahu, pro jiné zdrojem zábavy a pro další příležitostí k vyjádření svého názoru.

Zombie Marcha: Co to znamená

Zombie Marcha v Mexiku je více než jen hororová show. Je to také kulturní a společenský fenomén, který odráží různé aspekty mexické identity a reality. Zombie Marcha ukazuje, jak Mexičané vnímají smrt jako nevyhnutelnou a přirozenou součást života, kterou je možné oslavovat nebo si z ní dělat legraci. Zároveň ukazuje, jak Mexičané reagují na násilí a problémy, kterým čelí jejich země, pomocí humoru, kritiky a protestu.

Zombie Marcha je také projevem kreativity a originality mexických lidí, kteří dokážou vytvořit nezapomenutelný zážitek z něčeho zdánlivě strašného a odporného. Zombie Marcha je způsobem, jak si lidé užívají života i smrti v plné míře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám