Hlavní obsah
Seberozvoj

7 kroků k nalezení času

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Jednou z největších výmluv v historii je tato: Nemám na nic čas. Máme náročné a složité životy a když už konečně máme chvilku prostoru, jsme už moc unavení na cokoliv, co vyžaduje naši energii. Chceme se jen tak povalovat nebo si zdřímnout.

Článek

Abychom dosáhli toho, co chceme, musíme na tom začít pracovat hned. A jen pro pořádek, nikdo nevynalezl to, jak si najít čas. Ani jeden z publikovaných způsobů zatím nevychází 100 %. Neexistuje žádný trik, kterými to jde zvládnout. Chce to práci na sobě, hodně odhodlání a motiv.

Moje zkušenost je taková, že se toho dá zvládnout hodně. Ale nejde to hned a chce to zapojit dlouhodobé a strategické myšlení. A chtít zvládnout vše hned, ale postupně přidávat krok za krokem jednotlivé součásti, které vám vygenerují tolik vytoužený čas.

  1. Je dobré myslet jen na jednu věc v jedné chvíli. Jmenuje se to prioritizace. Po tom, co prohlédneme poštu nás popadne panika, co všechno musíme zvládnout. Do toho se vám vmáčkne seznam věcí, co jste si chtěli z ušetřeného času zažít a je problém. Ještě jste nic neudělali a máte pocit, že to ani nestihnete. To je také důvod, proč s tím 80 % lidí ani nezačne. Udržet pozornost na mnoha věcech najednou stojí hodně energie. Tip 1: Dělejte jednu věc, nic víc. A až se zaběhne jako automat, přidejte další.
  2. To, co chcete, musíte opravdu chtít. Jinak se žádné změna nekoná. Popište si sami sobě své motivy. Bez nich se nerozhodnete naplánovat si na tuto činnost dostatek energie, a tudíž z toho nic nebude. Tip 2: Jak moc chcete to, co chcete?
  3. Když víte, co chcete, udělejte si to hlavní prioritou pro danou chvíli. Jinak se vám okamžitě nabídne vyzvednout děti ze školy, nákup prarodičům, zařizování pro partnera, pracovní společenské aktivity a den má jen 24 hodin. Tip 3: Když se rozhodnete, čas se vždy najde.
  4. Udělejte si seznam věcí, které jsou pro vás skutečně důležité. Vezměte 5 věcí, co vám přinášejí radost, na něž si vždy uděláte čas. Ať už je to procházka v parku, setkání s dětmi, návštěva babičky nebo cvičení či psaní blogu, je důležité najít si aktivity, které nás baví a naplňují. Tip 4: Jakmile si určíte TOP priority, automaticky si vyselektuje i zbytečnosti a zbavíte se jich.
  5. Jednoduše vpřed. Nedělejte si podrobné seznamy kroků. Ty vás zahltí. Soustřeďte se na drobné cíle, po jejich dosažení plánujte dál a přidávejte další a rozsáhlejší celky k plnění. Tip 5: Vždy po splnění jednoho kroku mějte v pohotovosti ten další. Klíčem k úspěchu je i pravidelnost.
  6. Udržte pozornost na jednom cíli. Přeskakovat v dnešní době plné podnětů je snadné, pak se nedivte, že se nesoustředíte. Najděte si způsoby, jak si pozornost udržet. Tip 6: Mluvte a pište o tom, k čemu jste se rozhodli. Ostatní vás budou tak pečlivě sledovat, že vám budou dělat upozornění než váš organizér.
  7. Určete si svoji chvíli dne. Je úplně jedno, zda je to ráno, v poledne či večer. Pokud chcete dosahovat svých cílů, potřebujete si v prvé řadě najít čas na to, naplánovat si na ně čas. Tip 7: A tady nešetřete časem, dejte si ze začátku na tuhle část i půlhodinu. Postupně se to zkrátí.

Najít čas na to, co chceme, je důležité nejen proto, abychom dosáhli svých cílů, ale také proto, abychom byli spokojenější a šťastnější. Když se věnujeme věcem, které nás baví a naplňují, cítíme se lépe a máme pocit, že žijeme naplno.

⏰ Tak vám v tom držím palce. Hakuna Matata �

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz