Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Emoce v tanci – jak se dotýkají našich srdcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Samotné slovo „emoce“ znamená „vzrušení“. Ve světě tance se toto vzrušení stává pohybem, který nejen propojuje tanečníky, ale přenáší se až do srdcí diváků.

Článek

Tanečníci ve StarDance nás vždycky ponoří do světa tance, kde se vzrušení a pohyb spojují, vytvářejí pouta mezi tanečními partnery a rozehřívají srdce i těch, kteří se možná o tanec ani nikdy nepokusili. Dojmou nás.

V tanečním světě se setkáváme s jazykem těla, kterým tanečníci vyjadřují hluboké emoce. Jak slovo „emoce“ samotné nese v sobě vzrušení, tak i tanec přenáší vzrušení prostřednictvím pohybu. Každý krok je jako notový záznam, a jak James Horner vytvořil dojemnou melodií ve skladbě The Ludlows z filmu Legends Of The Fall (Legenda o vášni), tak i taneční páry vytvářejí na parketu dojemné (emotivní) obrazy.

Motio neboli pohyb je dalším možným vysvětlením původu slova emoce. Emotion jakožto impuls, vzruch, který rozhýbe naše těla a při tom vzájemná důvěra, komunikace bez slov a sdílený cíl vytvářejí silné pouto, které překonává nejen tanečníky, ale i ty, kteří jsou svědky jejich vystoupení. Tímto pohybem, těmito emocemi, se nám otevírá srdce, učíme se vnímavosti a stáváme se otevřenější vůči kvalitě, která je podána a prožitá srdcem.

Tanečníci nás sjednocují v rytmu lidských emocí, a to bez ohledu na to, zda jsme jim fandili nebo ne. Ať už je to vášeň, radost nebo smutek, tanečníci dokážou tyto vzrušující vlny přenést přímo do našich srdcí. Jejich opravdovost i ty, kteří byli skeptičtí, přiměje uznat kvalitu a sílu jejich uměleckého projevu.

A tak zakončujeme tento taneční příběh, kde slovo emoce není jen abstraktním pojmem, ale stává se vlnou, kterou taneční páry šíří po tanečním parketu. Jejich srdce bijí v rytmu vášní a odhodlání, a my, jako diváci, jsme svědky toho jedinečného spojení.

V rozhodování, který taneční pár podpoříme, nejde jen o techniku nebo styl. Jde o to, kdo dokáže přenést ty pravé, nepředstírané emoce a dotknout se jimi našich srdcí. Tanečníci nás učí, že v každém pohybu je kus jejich duše a že to, jak otevřeně a upřímně sdílí s námi své emoce, je to, co nás ve skutečnosti skutečně oslovuje. A dává hlubší smysl našim smskám.

Takže ať už je váš oblíbený pár na špičkovém stupni výsledkové listiny nebo naopak, nechme se vést tím, co nás nejvíce dojímá. Protože koneckonců, v tanečním světě a ve světě samotném jsou to právě emoce, které tvoří nejsilnější pouta a zanechávají nejhlubší dojmy.

A přejme si, aby váš výběr reflektoval nejen uměleckou dokonalost, ale i tu neviditelnou nit spojující srdce a duše, kterou taneční páry tak bravurně předvádějí na scéně svého života kvůli nám.

💞 A kdo byl v tomto kole StarDance nejvíce emotivními páry? Za mě by to do první trojice tentokrát byla Iva Kubelková, Darija Pavlovičová, Josef Maršálek a jejich taneční partneři.

🫂 Držíme všem párům palce a děkujeme za skvělou podívanou. A těšíme se na příště.

PS: Příští týden se v StarDance zatančí pro Centrum Paraple. Emoce, které v nás tanec vyvolává, mohou mít naplnění a smysl právě v naší pomoci lidem, kteří jsou v této formě pohybu omezeni.

Pomozte i vy, aby se tanec stal pro lidi s postižením součástí jejich života. Diváci mohou podpořit Centrum Paraple během přímého přenosu zasláním dárcovské SMS a také mohou posílat finanční dary na sbírkový účet. Finanční podporu je však možné zasílat formou DMS či daru na sbírkový účet 932 932 932/0300 a to i během celého roku. Podpořit jej můžete také online platbou prostřednictvím platební brány.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz