Hlavní obsah
Seberozvoj

Enneagram č. 8 - Listen to your heart

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pokud chcete sami akceptovat, jak velké máte srdce, musíte nejprve sebrat sílu ho odhalit. To však vyžaduje věřit i něčemu jinému za hranicemi svého vlastního rozumu a síly.

Článek

Ale to se musíte vzdát svých základních obranných mechanismů a zůstat zcela odhaleni. A jak se naučíme pečovat a přijímat svou zranitelnost, tak se nám bude zlepšovat nejen zdraví, ale i kvalita života.

Když ukážete namísto klacku holé ruce, otevřené a beze zbraně, vrátí vás to ihned do přítomnosti bez toho, že byste musely mít věci pořád pod kontrolou. A když takhle půjdete den za dnem, dojdete až ke svému primárnímu strachu, kterým je obava, že nás bude někdo řídit nebo kontrolovat.

A jak se budeme brodit hlouběji a hlouběji svým strachem, budeme paradoxně odpouštět staré křivdy a obavy. A v tu chvíli se z člověka, kterého se někteří bojí, stává opravdu silák.

Rozpadem bojových struktur se mu otevře přístup k síle, které se dá nazvat snad jen „esenciální“. Stát se hrdinou je potom snadné. Stačí se vzdát obavy ze svého přežití, když víte, že je z vás prostředek k dosažení vyššího cíle.

Život může skončit, ale vize žijí dál. Žijí díky inspiraci těchto srdcí, které se stala šlechetnými navzdory sama sobě. Je to vlastně to nejzákladnější bytí. Jen pouhá radost z toho, že jsme naživu. Nic víc.

Výjimečný pocit naplnění ničím. Nejzákladnější instinkt. A bez kontaktu s tímto pramenem našich přirozených instinktů, jsme odříznuti od základní pohonné látky k tomu stát se člověkem.

Prodrat se falešnými lichotkami osobnosti a odhalit ryzí zosobnění pravdy, se tomu taky někdy říká. Uvědomit si, že ztrátou nevinnosti jsme kdysi maskovali to, že jsme si myslely, že budeme silní. Nikdy jsme nebyli více vzdáleni od pravdy.

Ztratit zcela svou dosud uměle vytvořenou přirozenost. Když kočka honí myš, je pořád kočka, nedělá ze sebe psa. To jenom my, lidé, jsme se ze všech tvorů na planetě Zemi nejvíce odtrhli od přirozenosti svým myšlením a vymýšlením.

A tak když přestáváme být „umíněnými“ lidmi, což někteří dokonce považují za přednost, objevujeme najednou i jiný princip vedení. Namísto toho prosadit se díky moci svého ega brutální silou, jdou tito jedinci najednou vstříc svému osudu s prázdnýma rukama a čistým srdcem.

Jdou inspirovat. Protože pochopili, že jsou součástí skutečnosti. Nevymaňují se prázdným image, které nic neříká. Nebojují se světem, ani svým vzhledem, ani svými poznámkami, ale objevují, že ta stálost, oddanost a nezávislost, po kterých po staletí toužili, už jsou tady.

Protože jsou součástí pravé přirozenosti každé lidské bytosti. A když tohle prožijete srdcem, uvolníte se bez námahy k tomu pochopit, i ta největší tajemství života.

ENNEA TYP č. 8 - BOJOVNÍK

PRIMÁRNÍ STRACH: Že ho ostatní zraní nebo že s ním budou manipulovat, z útoku.

PRIMÁRNÍ TOUHA:
Nezávislost. Ochránit se, dát svému životu vlastní směr.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz