Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak odhalit energetické bloky v těle podle taoistické metody vody?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Taoisté učí, že naše tělo je zrcadlem našeho ducha a mysli. Pokud máme nějaké problémy, zranění nebo nemoci, můžeme je najít v těle jako bloky energie. Brání v harmonickém životě a mohou vést k dalším komplikacím. Jak ale poznat, že máme blok v těle?

Článek

Taoisté nám nabízejí čtyři klíčová slova, která nám pomohou rozpoznat bloky a pracovat s nimi. Jsou to:

💪 SÍLA – Síla je spojena s egem, které nás nutí dělat věci podle naší vůle, bez ohledu na přirozený tok života. Síla nás činí tvrdohlavými, vzteklými a stresovanými. Síla nás přepíná a ničí naše zdraví. Taoisté říkají, že pravá síla je nenápadná a nenásilná. Pokud ucítíme sílu v těle, je to znamení, že se do něčeho nutíme a bojujeme proti životu.

NAPĚTÍ – Napětí je důsledek boje mezi dvěma protichůdnými silami. Například mezi tím, co chceme a co máme, mezi minulostí a budoucností, mezi sebou a druhými. Napětí nás rozděluje a trhá na kusy. Napětí se projevuje jako uzlíky ve svalech, které táhnou naše tělo ve vzájemně opačném směru.

🤔 NĚCO NENÍ V POŘÁDKU – Toto je pocit, že něco není tak, jak by mělo být, ale nevíme přesně co to je. Je to jako malý hlas v hlavě, který nám říká, že jsme na špatné cestě, že jsme ztratili kontakt se sebou samými nebo s životem. Je to pocit nejistoty, strachu nebo úzkosti. My Evropané mu říkáváme intuice.

👉 SMRŠTĚNÍ – Smrštění je stav, kdy se naše tělo stahuje do sebe jako obranná reakce na nějakou hrozbu nebo nepříjemnost. Je to jako když se schováváme do ulity nebo do peřiny. Smrštění nám brání v otevřenosti a radosti ze života. Zkroucená záda, která poskytují hrudníku (srdci) ochranu znáte, ne?

Pokud si uvědomujeme tyto čtyři stavy v našem těle, můžeme začít pracovat na jejich uvolnění a odstranění. Cílem je vrátit se k přirozenému toku energie v těle i v životě.

Meditace vody je starobylá taoistická metoda, která nám pomáhá rozpouštět a uvolňovat bloky energie v našem těle. Tyto bloky nám brání v plném prožívání života a mohou způsobovat různé problémy, jako jsou zranění, nemoci nebo emoční potíže. Učí nás proto vnímat naše tělo zevnitř a hledat místa, kde je naše energie zmrzlá, napjatá, nejistá nebo stažená. Pomocí naší pozornosti můžeme tyto bloky postupně mentálně rozpustit a přeměnit na „tekutou a plynnou“ formu energie.

Vizuální představy řadí cesta vody mezi tzv. meditační techniky cesty ohně. Proto se jimi ve své praxi nezabývá. Tím se výrazně odlišuje u nás známých meditačních technik, které se podle ní soustřeďují příliš na přesný popis a tvorbu plastické vizuální představy (vjemu), který však vytváří přímo náš mozek.

💦 Meditace vody má dva způsoby, jak se zbavit bloků energie v těle: vnější a vnitřní rozpouštění. Vnější rozpouštění spočívá v tom, že používáme naši mysl k prohledávání našeho těla od hlavy k patě a hledání míst, kde je naše energie zablokovaná. Tyto bloky můžeme poznat právě podle popsaných pocitu síly, napětí, nepohodlí nebo stažení. V tom se podobá klasické meditaci.

Ale když najdeme takový blok, vstoupíme do něj naší pozorností a cítíme ho jako zmrzlý kus ledu. Cítíme, nikoliv, že bychom si led představovaly. Naším cílem je tento led roztát a změnit ho na vodu. To uděláme tím, že se soustředíme na střed bloku a necháme ho změknout. Pak rozšíříme naše vědomí z bloku do celého těla a za hranice kůže. Tím změníme vodu na plyn a uvolníme energii z bloku. Plyn pak může opustit naše tělo a rozplynout se do prostoru.

🏞️ Při druhé, vnitřním rozpouštění však stále pracujeme pouze s cítěním energie v těle. Změníme však systém zaměření pozornosti. Cíleně nic nevyhledáme, ale necháváme plynout tělem energii jako vodu v řece. Je to jako když držíme v ruce kostku ledu a cítíme, jak se postupně rozpouští. Cítíme ji, jak se rozpouští, ale nevidíme. Velmi nám v tom pomáhá dýchání.

Meditace vody je jednoduchá, ale mocná technika, kterou může praktikovat každý, kdo chce žít v souladu se sebou samým a s Taem.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz