Hlavní obsah
Jídlo a pití

Láska prochází žaludkem: Podzimní gurmánská večeře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Když se podzim ukáže ve své sychravé podobě, vítr fičí za okny, déšť bubnuje na parapet a zima nás vyhání od zahradního grilu, je čas přenést kulinářské umění dovnitř. Kdo říká, že grilování je jediný způsob, jak si užít víkendové dobroty?

Článek

Podzimní Ňamky na víkend

Podzim už zaklepal na dveře a s ním i počasí, které nás pomalu vyhání z venkovních grilovaček. Ale to neznamená, že se musíme vzdát dobrot! Naopak, chladné víkendy jsou jako stvořené pro romantickou večeři uprostřed domova, kde se teplo z kuchyně šíří po celém bytě a vůně čerstvě uvařených jídel vytváří tu správnou podzimní atmosféru.

Pokud chcete svou rodinu potěšit opravdu skvělou večeři, mám pro vás dvě lahodná jídla, která se snadno dají spojit do dokonalého menu. Francouzské pommes persillade – křupavé brambory s česnekem a petrželkou – a jednoduché telecí plátky s bylinkami a parmazánovou krustou. Obě jídla jsou rychlá, elegantní, a přitom chutnají, jako byste strávili celé hodiny v kuchyni.

Pommes persillade: Křupavé brambory s česnekem a petrželkou

Brambory možná zní jako obyčejná příloha, ale pokud je připravíte podle tohoto jednoduchého francouzského receptu, promění se v neodolatelný zážitek. Křupavé zvenčí, jemné uvnitř, obalené v másle, česneku a čerstvé petrželce – to je přesně to, co si podzimní večer zaslouží. Tajemství dokonalé křupavosti spočívá v předvaření brambor ve slané vodě, což jim dodá měkkost, ale zároveň pomůže vytvořit ten křupavý povrch, po kterém toužíte.

Ingredience:

  • 4 středně červené brambory (asi 1 1/2 libry)
  • 1 polévková lžíce mořské soli (půl na vaření a druhá polovina na smažení)
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 svazku čerstvé petrželky
  • 30 dkg parmazánu, jemně nastrouhaného
  • 4 lžíce másla
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Oloupejte brambory a nakrájejte je na 1palcové kostky. Dejte je do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a přiveďte k varu. Jakmile jsou brambory měkké, sceďte je a nechte na plechu vychladnout.
  2. Mezitím rozpusťte máslo, přidejte nasekaný česnek, petrželku, černý pepř a zbylou sůl. Brambory osmažte na rozpálené pánvi s olivovým olejem, dokud nebudou křupavé ze všech stran.
  3. Poté je přendejte do mísy s česnekovým máslem a promíchejte. Nakonec je ozdobte parmazánem.

Telecí plátky s bylinkami a parmazánovou krustou

Telecí maso je jemné a delikátní, ideální pro jednoduché a rychlé jídlo, které ale vypadá a chutná luxusně. Spojte ho s čerstvými bylinkami a lehce křupavou parmazánovou krustou a máte dokonalý pokrm k pommes persillade. Tato kombinace skvěle funguje, protože jednoduchost telecího podtrhne výrazné chutě brambor.

Ingredience:

  • 4 tenké telecí plátky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/4 šálku čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, petrželka)
  • 1/2 šálku jemně nastrouhaného parmazánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Plátky telecího masa jemně osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej a plátky telecího krátce orestujte z obou stran, aby dostaly krásnou červeno-zlatou barvu.
  2. Smíchejte nasekaný česnek, bylinky a nastrouhaný parmazán. Restované telecí plátky přeneste na plech a posypte směsí bylinek a sýra.
  3. Dejte do trouby zapéct na cca 5-7 minut, dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří křupavou krustu. Podávejte hned.

Dokonalé zakončení: Správný výběr vína

Tato jednoduchá, ale elegantní kombinace pokrmů je perfektní volbou pro chladný podzimní večer. Abyste svůj gurmánský zážitek dovedli k dokonalosti, nezapomeňte na správný výběr vína. K telecímu masu s bylinkami a parmazánovou krustou se výborně hodí lehčí červené víno, jako je Pinot Noir.

Jeho ovocné tóny a lehká tělnatost skvěle doplní jemnost telecího masa, aniž by přebily chuť bylinek. Pokud dáváte přednost bílému vínu, zkuste plnější Chardonnay, které podtrhne krémovost parmazánu a doplní chuť křupavých brambor.

S těmito pokrmy a správně zvoleným vínem si snadno připravíte lahodnou podzimní večeři, která zahřeje i ve dnech, kdy počasí venku rozhodně nezve k piknikům nebo grilování. Přidejte ještě svíčky a jemnou hudbu v pozadí, a máte recept na dokonalý romantický večer. Vždyť jak se říká, láska prochází žaludkem – a s touto večeří to platí dvojnásob!

A co je nejlepší? Příprava nezabere moc času, takže místo toho, abyste trávili hodiny v kuchyni, si můžete užít společné chvíle s rodinou nebo partnerem. Dobrou chuť.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz