Hlavní obsah
Seberozvoj

Mindfulness pro kočku: Jak přestat být chodící mrtvola

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Jste experti na přehlížení života? Gratulujeme! Právě jste vyhráli titul „Nejlepší chodící mrtvola roku“. Ale nebojte, ještě není pozdě. Pojďme společně objevit, jak se stát živoucí, dýchající a – představte si to – vnímající bytostí!

Článek

Eckhart Tolle (guru Přítomného okamžiku) kdysi řekl: „Uvědomění si přítomného okamžiku je jako vypnutí televize ve vaší hlavě.“ No, vítejte v nejdivočejším reality show vašeho života - v přítomnosti! Připravte se na jízdu, kde hlavní roli hrajete vy, vaše mysl a ta zákeřná myšlenková potvora jménem autopilot.

Kapitola 1: Diagnóza – Chronická nepřítomnost

Znáte to. Jíte, ale chuť jídla je pro vás stejná záhada jako Einsteinova teorie relativity. Jedete do práce a najednou – bum! Jste tam, aniž byste tušili, jak se to stalo. Gratulujeme, právě jste mistrem v disciplíně „Jak prožít den a vůbec si toho nevšimnout“.

Alan Watts to vystihl dokonale: „Běžně se na věci tolik nedíváme, jako je spíš přehlížíme.“ A my jsme v tom sakra dobří! Jsme jako chodící zombie, jen místo mozků konzumujeme vlastní myšlenky a starosti. Co jiného by nás taky proboha mělo zajímat, ne?

Mozek nám neustále lže o naší důležitosti a my mu to s radostí věříme. Snadno se uzavíráme do svého malého světa, kde se cítíme nepostradatelní. Jenže tím, že nevnímáme svět kolem sebe, se dál nerozvíjíme a ztrácíme schopnost vnímat různé nuance emocí, kontakty mezi lidmi a zkušenosti. Ano, šetříme tím energii, protože vnímání skutečně bolí a mozek se této námaze snaží co nejvíce vyhnout.

Kapitola 2: Léčba – Pět kroků k probuzení

1. Dětská terapie: Pozorujte děti. Ne, nemyslím stalking! Sledujte, jak si hrají. Jsou jako malí Buddhové v dupačkách. Když si hrají na Spider-Mana, JSOU Spider-Man. Když se naštvou, je to konec světa. A za minutu? Jako by se nic nestalo. Zkuste to taky. Příště, až budete v supermarketu, staňte se na chvíli Kapitánem America bojujícím s Hydrou u regálu s cereáliemi!

2. Kočičí moudrost: Pozorujte kočky. Jsou to malí zenoví mistři v kožichu. Když loví, jsou 100% soustředěné. Nejsou jako my, nepřemýšlí: „Sakra, zapomněl jsem koupit Whiskas. A musím zaplatit účet za elektřinu!“ Ne, jsou plně v přítomnosti. Tak až příště budete lovit slevové kupóny, buďte jako kočka!

3. Umění požitku: Naučte se jíst jako jedna moje kamarádka Eva. Ne, nemyslím tím, abyste si osvojili její stravovací návyky. Jde o to, jak si vychutnává každé sousto. Zatímco většina z nás jí, jako by nás honila smečka hladových vlků, Eva si dává na čas.

Příště, až budete jíst čokoládu, zavřete oči a představte si, že jste v reklamě. Ano, té přehnaně dramatické, kde lidé omdlévají blahem nad tabulkou luxusní čokolády! Nebojte neomdlíte, ale zjistíte, že to, co jste až dosud jen tak soukali do svého těla ústy, má chuť. A velice zajímavou.

4. Zenové uklízení: Staňte se zenovým metařem. Ne, nemusíte kvůli tomu hned vstoupit do kláštera. Stačí, když budete uklízet s plným vědomím. Místo aby byl úklid otravnou povinností, udělejte z něj meditaci. Představte si, že každým tahem smetáku zametáte nejen prach, ale i své starosti. A kdo ví, možná pod tou vrstvou špíny objevíte dávno ztracenou ponožku… nebo smysl života!

5. Flow jako životní styl: Vzpomeňte si na moment, kdy jste se v něčem zcela ztratili. Ne v lese, ale v činnosti! Kdy jste byli tak pohlceni, že svět kolem přestal existovat. Možná to bylo při práci, sportu nebo když jste se snažili otevřít tu prokletě těžkou sklenici s okurkami. Najděte tyto momenty a vytvářejte je častěji.

Kapitola 3: Naplno vpřed

Pamatujte, být přítomný není o tom stát se stoickým mnichem nebo ignorovat své povinnosti. Je to o tom, prožít svůj život naplno, s otevřenýma očima a – proč to neříct – s trochou humoru.

Protože když se nad tím zamyslíte, není nic vtipnějšího než dospělý člověk, který se snaží být „mindful“ při nakupování toaletního papíru. Jasně, některé úkoly můžeme klidně nechat na autopilotovi – ať si ten chudák taky užije.

Ale proboha, vypněte ho, když jste s lidmi, na kterých vám záleží! Váš partner vám pravděpodobně odpustí, že jste nebyli plně přítomni při výběru zubní pasty, ale už hůř se smiřuje s tím, že ho ignorujete při večeři.

Tak vzhůru do přítomnosti, vy chodící mrtvoly! Je čas začít žít a všímat si světa kolem sebe. Protože i když nás občas pohltí zombie apokalypsa jménem „autopilot“, pořád máme šanci se probudit a užít si ten bláznivý, nádherný chaos života.

Kdo ví, třeba zjistíte, že realita je mnohem zábavnější než vaše myšlenky – i když to znamená být plně při vědomí, když vám pokladní oznamuje, že toaletní papír je vyprodaný!

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz