Hlavní obsah
Seberozvoj

Randění: Vzrušení, naděje, ale i strach a obavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Co se vám vybaví, když se řekne rande? Asi většině z nás naskočí úsměv na tváři a představíme si romantickou procházku, večeři při svíčkách nebo třeba výlet do kina. Randění by mělo být zábava, ale zároveň může být i zdrojem stresu a obav.

Článek

Inu, jde o vzrušení. Najednou je před vámi možnost proniknout hluboko do nitra. K svému já, které se na nejhlubší úrovni bytí může spojit s druhým člověkem. Neexistuje možná silnější potřeba. Jenže tak, jak může být vzrušení zajímavé, tak může být i děsivé. Zároveň.

Hlavou se prohání neodbytné otázky. Co když se mi ten druhý nebude líbit? Podaří se mi překonat trému, kterou mám z konverzace? A když si o mě nebude myslet něco dobrého? Tohle vše nám může znepříjemnit rande.

Co když se nám ten druhý nebude líbit? Co když se nám nebude dařit konverzace? Co když si o nás ten druhý myslí, že nejsme dost dobří? Tyto a další otázky se nám mohou znepříjemňovat rande.

Situace nabízející tak velké odměny a rizika zároveň mohou být obzvláště špatně zvládnutelné pro lidi se silným impulzivním chováním. Naděje hoří intenzivněji, pochybnosti ostřeji drásají a porážka nám srdce trhá bolestivěji.

A právě osobnosti tohoto impulzivního charakteru mají větší sklon k akčním, velmi proměnlivým emocionálním projevům a reakcím. Často vyžadují větší sociální uznání, aby si udrželi sebevědomí, a taky se silněji zajímají o to, co si o nich lidé myslí.

No a nic nevyvolává tolik impulzivních podnětů, jako randění, že? Lol, na druhou stranu, žádné chování, žádný osobnostní rys nebo enneagramový typ automaticky nepřináší jenom potíže. Neexistují žádné „špatné“ vlastnosti, rysy či chování. Existují jen jejich více či méně užitečné projevy.

A tak i impulzivnost má některé úžasné vlastnosti. A když si povídáme o tom, jak by mohla narušit vaše randění, podíváme se také na to, jak to může být naopak velmi prospěšná vlastnost. Jako všechno v našem životě to chce trochu cviku a pozornosti. Pojďme se tedy společně zamyslet nad tím, co s tím.

😟 Zbytečné obavy před schůzkou.

Nervozita z rande, stoupá úměrně tomu, jak se na něj těšíme, zejména, když na něj jdeme s někým novým. Obavy z odmítnutí nebo dělání chyb nás často až paralyzují. Bojíme se, že bychom mohli potopit rande tím, že řeknu nebo udělám „špatnou věc“ a že nás ten druhý kvůli tomu nebude mít rád.

Po pravdě jsou to jen samé konstrukty. A nacházet je můžeme do nekonečna. Podobné obavy se totiž rodí z naší citlivosti. To jediné, co potřebujete, je uvědomit si, kdo jste. Jste příliš sebevědomý idiot, nebo jedinec s citlivými reakcemi? Ano. Je to silné, je to vzrušující, a pořád to můžete pokazit. Ale když se o druhého skutečně zajímáte?

Není třeba se děsit dopředu. Impulzivnost vás pomůže popostrčit, když něco zamrzne. Jen je třeba být milý. Vždyť víme, co je to respekt, přátelskost či laskavost. A nezapomínejme na jednu dobrou věc. I uvaděčka v kině si zaslouží vás úsměv. Číšník, co přinesl kávu a dortík zase poděkování. Když totiž ukážete tyhle svoje vlastnosti i osobám, které nejsou přímo středobodem vašeho zájmu, bude svět o něco lepším místem. Aspoň na okamžik. A ocení to. Všichni.

🦤 Potlačit sebe sama anebo být autentickým tady a teď?

Jste citlivka a o to více si uvědomujete, že některé věci, které pouštíte „normálně“ ven, možná na rande neobstojí. Nevím odkud se bere ta touha po průměrnosti a konformitě, při nichž se snažíme naprosto neúspěšně skrývat věci, o kterých si myslíme, že se tomu druhému nebudou líbit.

Když ukazujete sami sebe a nikoli instagramový profil, jste autentičtí. A pro jakýkoli vztah je to základní věc důležitosti = vážit si sám sebe a toho, co jste. Nebo snad chcete milovat prázdnou fasádu? Kromě toho je naprosto v pořádku nemít rád párky v rohlíku nebo veganské kari. A proto nezapomínejte na to, že vás právě vaše impulsivnost někdy ovlivní natolik, že chcete vyhovět jen proto abyste svůj protějšek potěšili. Rande se vám povede jen tehdy, když si ho užijete oba. Jen to nezapomínejte s láskou včas vyjádřit.

👣 Co bude potom? Pochybnosti nechte v příkopu u cesty a jděte dál.

Představy jsou mocná věc. Někdy na základě předchozích „zkušeností“ konstruujeme svou budoucnost. Jenže pokud si těmito konstrukty budete svůj život plnit dostatečně dlouhou dobu, začnete jim věřit. Můžete taky tak začít pochybovat i o oné druhé osobě, a to vůči ní není fér. Takže než se vám díky impulzům vaše pohonná jednotka splaší úplně zabrzděte.

A než se dozvíte zpětnou vazbu o tom, zda se líbíte nebo ne, nenechte představy, aby ovládaly vaše obavy, sebeklam či zlost. Ani na minutu. Komunikujte. Lidská komunikace je unikátní způsob, jakým se lidé propojují. A teď zapojte impulzivnost. Podpoří-li vaši upřímnost, je to skvělý způsob, jak se s někým sblížit. Pokud se vám rande líbilo, řekněte to!

Pokud vás zajímá, jestli se tomu druhému líbilo a chce jít ven znovu, zeptejte se ho! Vaše rande buď dopadlo dobře, nebo ne. Nic mezi tím.

Jistě, není to vůbec snadné, ale jednoduché. Proto se říká, že pravda nás osvobodí. Dokud neuděláte krok vpřed, nikdy se nedozvíte, kam se věci směřují. No a ať už to dopadne jakkoli – pravda je to, co vás posune dál. Takže nádech, výdech a jednejte podle toho, co vidíte a vnímáte, a ne podle toho, co si vaše hlava představuje.

No a když jste se nezeptali a nyní žijete ve stresu z nepříjemného čekání, ignorujte ho. Dělejte dál věci, které už znáte a umíte. Jděte na večer s přáteli, soustřeďte se na práci či školu, prostě věnujte se čemukoliv, co chcete a dejte věcem čas. Rozpletou se sami. Řeka od vás taky nepotřebuje k tomu, aby tekla tlačit.

Pravda je, že impulzivní lidé snadno podlehnou klamu, že jsou nedostateční nebo špatní. Jo to je prostě možné. I to, že jste pořádní idioti. Akorát to je na tom to lidské. To je jen pocit. Není to něco, co vás definujte, a tudíž vás to ani nemusí omezovat v životě. Na impulzivnosti, i když někdy zamíchá kartami života tak, až se balíček rozlétne po místnosti není vůbec nic špatného.

Je to neklidná touha být lepším. Je to výzva, abychom se stali tím, kým si přejeme být. Je to radost jít svobodně za svým ideálem, namísto toho přizpůsobovat se ideálům druhých. A prostě to, že jste skvělí, neznamená, že si s každým hned padnete do oka a budete spolu ladit jak housle v symfoňáku. A pak tedy to, že když se k vám někdo nehodí neznamená, že nejste v pořádku.

Jsem ten, který je s tebou ❤️. To je úžasná věta seberozvoje, mimochodem pochází z Bible (Exodus 3:13-15). A když bude ten druhý s vámi kompatibilní, pak je to proto, že pozná tu autentickou a úžasnou pravdu o tom, kdo jste, a ocení to. Věřte tomu❣️

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz