Hlavní obsah
Umění a zábava

Tanec jako vyjádření sebe sama: Co nás čeká v novém ročníku Stardance?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Tanec je vyjádřeným pohybem naší duše. Myšlenek, pocitů a svalů kolujících v jednom těle. Podle toho, co vše se vařilo v tělech účastníků pohledem neverbální komunikace, bude letošní ročník soutěže StarDance hodně zajímavý.

Článek

Včera odstartoval 12. ročník oblíbeného tanečního pořadu StarDance. V pořadu se setkávají profesionální tanečníci s osobnostmi ze světa showbyznysu. Letos je však výběr párů poněkud jiný než v předchozích letech.

Známé pravidlo, že na konfrontaci a taky na odlišnosti nachytáte nejvíce sledujících, letos neplatí. Tolik soutěžících dvojic složených z tolika si typově podobných osobnosti jsme tu už dlouho neměli.

🪩Ten, kdo vybíral letošní páry odvedl skvělou práci, protože teď a tady se totiž naživo ukáže, co v těchto osobnostech vězí. A rozhodně nebude platit, že protiklady se přitahují, ale že podobnosti, tedy ta plus, ta stejnost sílu onoho páru spíše násobí. Když jste totiž příliš odlišní, rozdíly se snáze setřou. Když jste si podobní ve svém neverbálním projevu – jen se projevuje tancem, pak vše, a především pak vaše chyby, také více vyniknou.

🍹 Tento ročník nás bude držet s pozorností hodně napnuté, a tudíž je lepší před přenosem moc nepít, aby nám pak moč nepředvedla, jakou má moc v ten nejnevhodnější okamžik.

Vítejte ve světě show, ve které i když se vše blýská, tak letos vás lakovat na růžovo rozhodně nebude. Teda kromě Terezy Maškové. A té to budiž přáno.

Tělo je upřímné v tom, že neumí lhát. Takže se můžeme těšit na opravdové okamžiky plné elegance i vzrušení. Žádná mýdlová opera. Tenhle tělesný pohyb, který tělo pořádně prožene, pak vyžene z duše tanečníků i ty myšlenky, co byly schované pěkně vzadu na tři západy,

Když mluvíme, tak si jako reakci ve svých hlavách vytváříme představy a pak na ně reagujeme. Když tančíme, tělo nám neverbálně (správně by mělo být non-verbálně) sděluje, co prožívá. Tělo je sakra ukecaná věc. Jdoucí až za hranice role, kterou jsme si na sebe v danou chvíli navlékli.

👁️ Moje rada? Dívejte se velmi pozorně. Ona persona (osoba), kterou dotyčný na parketu představuje není jen pověstnou maskou, což je výraz, který se vžil z řečtiny a znamenal charakteristiku postavy ze starých divadelních her, se totiž při párovém tanci buď zcela odmaskuje nebo se její síla díky tomu, co je do ní vloženo srdcem, zdvojnásobí.

A proto zde uvidíme možná poprvé to, že dva protiklady = dva proti sobě stojící tanečníci se vzájemně přitahují. Tím, jak mají oba chuť spolu pracovat. Zda se mají chuť do onoho okamžiku vrhnout s vášní i odvahou anebo chtějí jen imitovat to, co si představují, že se mělo tak nějak ukázat těm druhým.

❤️ No, neimituje jen ten, kdo je sám sebou. To zaprvé. A za druhé, nemusíte být expertem na neverbální komunikaci abyste poznali falešný pohyb od toho opravdového. Abychom si rozuměli, nejde o techniku provedení. Na to je tam odborná porota, a i když se Geňa tváří jako laskavý truhlík, setsakra dobře tomu, co boduje rozumí. Ale řekl to pan Chlopčík.

To, co zajímá lidi skutečně, je míra opravdovosti, s jakou se do toho, co dělají účastníci této show vloží. Takže i pro nás to kromě zábavy může být velmi zajímavá věc. Můžeme se zde učit rozlišovat podněty podstatné od nepodstatných. Tělo a obličej neumí lhát a tanec oboje přivede do maxima výrazu – poznáte sami jednoduše, o čem tu píšu.

Rozdělte si trup na tři části. Hlava prezentuje způsob uvažování, myšlení chcete-li. Trup a paže zase vyjadřují naše prožitky, emoce. A nohy? Ty představují naši schopnost vše realizovat, uchopovat ji. A tak sledujme společně, kam až to může vše dojít, tedy dotančit, a držíme palce všem soutěžícím.

🥰 Postupně, jak budeme procházet soutěží uvidíte, že nemilosrdné hlasování posune vpřed vždy jen ty, na nichž je naprosto autenticky znát, že je to, co právě dělají obrovsky baví a užívají si to. Prožívají to srdcem v pohybu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Skutečný tanec je sjednocení fyzické a duševní energie bez zbytečných pohybů.

Třeba Richard Krajčo. I přes jeho obrovskou zkušenost herce a frontmana bylo občas vidět v obličeji, jak postupuje sekvencí kroků a ujišťuje se, že je tam, kde má být. Sice si skvěle pomáhal tím, že do toho zkoušel zpívat, ale tréma tam byla.

Což je přirozené a rozhodně není účelem tohoto zamyšlení někomu z účastníků, jakkoliv podkuřovat či ho strhat, ale poukázat na to, co ukazovalo to, o čem píšu. O Evě Adamczykové se dá říct, že tahle bomba ještě pořádně nevybuchla, ale celkem slušně se nám zahřála.

Tereza Mašková se ještě trochu nejistě pídila, kde je její taneční partner v prostoru, ale její tělo je tancem posedlé v tom dobrém slova smyslu, takže bude rozhodně co očekávat. A nejstarší účastník David Prachař připomínal, že bejby rozhodně nebude stát v koutě. A že věk je jenom číslo. U něj bylo to nadšení přímo hmatatelné, tak uvidíme.

Marek Adamczyk až se přestane, jakože divit a převezme řízení pohybu tanečního páru, vedení v něm totiž spočívá na partnerovi, tak to bude velká proměna. Snaha nezkazit se taky počítá, ale plynulý pohyb nejde nahrát, ten musí vyjít z nitra.

Josefa Maršálka tlačí vpřed nejen chuť si zatančit, ale taky ramena. Na takového chlapíka jsou až moc svěšená dopředu, což mu nedělá dobrý prostor pro tvorbu figur. Ivana Chýlková se potřebuje rozpohybovat, aby ukázala plnou šíři svého nitra. Inu parket není jeviště a držíme ji, jakož i všem palce.

Darja Pavlovičová bude velkým esem nejen českého filmu a divadla, ale i tance. Chce to jen jedno, a to stačí, když okoukne od Vávry. Jde o uchopení partnera a spolupráci s ním. Dominik je velmi zkušený tanečník a jeho jistota bude tím, o co se bude moci Darja i nadále opírat. Chce to jen si to dovolit.

💃 Let‘s Get Loud, tedy pojďme být hlasití, sedělo jako poklička na hrnec na Ivu Kubelkovou. Tato žena ukáže nám všem, že její síla spočívá naprosto v něčem jiném než v plavkových modelech a v jejím případě bylo na tváři i v celém pohybu těla vidět to, jak si ještě trochu nevěřícně, ale radostně svůj tanec užívá. Těšíme se.

🕺Asi největší eso s užíváním si vytáhl z rukávu Vavřinec Hradilek. Pokud někdo miluje to, co dělá tak, jako on, tak to, co dělal na parketu, dávalo tušit, kdo je „černým koněm“ této soutěže. Totiž, když vidíte doteky, v nichž je tolik pevnosti, síly, uvolnění i něhy, že se do nich i naprosto cizí žena ráda a s jistotou bezpečně vrací, pak to dává tušit, že to bude hodně zajímavá taneční produkce, kterou se svou partnerkou předvede.

😉 Láska a vášeň k tanci jsou to, co spojuje soutěžící s profesionály v této show. Všichni mají jedno společné – chtějí ukázat to nejlepší, co v nich je. A ti, kteří se uvolní natolik, že při tom dají průchod své duši, ti dojdou až nakonec do zaslouženého finále.

Věřím, že tento ročník StarDance bude plný emocí, překvapení a napětí. Těším se na to, jak se soutěžící budou v průběhu soutěže vyvíjet a jak se budou sbližovat s tanečními partnery.

Těch pár okamžiků prožité krásy a nefalšovaných vztahů naplňuje naši potřebu vnímat a prožívat hezké věci a možná ovlivňuje nás všechny víc, než si myslíme.

Přeji všem soutěžícím hodně štěstí a pevné nervy. A všem divákům příjemnou zábavu a inspiraci.

PS: a kdo to nestihnete - najdete vše zde v i-vysílání ČT.

Anketa

Co vás na StarDance nejvíce baví?
Tanec
100 %
Osobnosti
0 %
Show
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz