Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Tanec jako zrcadlo vztahu: Magie dotyku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Tanec je více než jen fyzická aktivita. Tanec je neverbální komunikace na steroidech. Řekne vám vše, co potřebujete vědět o vztahu dvou lidí.

Článek

V dnešním článku se podíváme na to, jak je důležitá párovost v tanci (držení se) a jak může být odrazem vztahu mezi dvěma osobami. Chci vyzvat čtenáře, aby se na tanec podívali novýma očima.

Osobně mě mrzí, že si mnoho lidí dodnes neudělalo jasno v pojmech. Mluví o tanci jako o párovosti, ale ve skrytu duše přemýšlí o pářivosti. Tanec je však víc než jen zábava s erotickým podtextem. Je to také forma umění komunikace, která dokáže odhalit hlubší vrstvy vztahu mezi dvěma lidmi do nejmenších podrobností.

Shodneme se určitě všichni, že jde o krásné a elegantní umění, které dokáže vyjádřit širokou škálu emocí a intimity. Dokáže v doteku těl vyjádřit lásku, vášeň, radost nebo smutek. A právě proto vyžaduje úzkou spolupráci a výbornou koordinaci pohybů dvou lidí.

I proto je tanec párový. Dva lidé se spojí a vytvoří jednotný celek. Spolu se pohybují v rytmu hudby a vytvářejí pro oči všech kolem okamžiky krásy. Tanec však není jen o fyzické spolupráci. Je to také o vytvoření spojení mezi dvěma lidmi. Tanečníci se musí naučit důvěřovat si a spolupracovat. Musí se naučit komunikovat bez slov. V té rychlosti to ani jinak nejde. Oléééé Janu Tománkovi, že dokáže v tom všem ještě mluvit.

Tanec je neverbální metaforou vztahu. Silnou odezvou odrážející jeho silné a slabé stránky. Tanec je zrcadlem vztahu mezi dvěma lidmi. Díky němu můžeme ihned vidět, jak dobře se dva lidé znají a jak dobře spolupracují. Ono ve zkušebně, nejde o nic. Tam je váš vztah v podstatě utajen přede všemi.

Ale pak zasvítí reflektory, začne hrát hudba a hlas průvodce vás pozve na taneční parket. A najednou na vás koukají i čumí miliony lidí. A zkuste se teď zastavit a ponořit do ticha v sobě, když naprosto každý váš pohyb, každá vaše myšlenka přenesená do napětí těla či tváře je viditelná. Hned a bez obalu vykreslí míru důvěry mezi tanečníky.

Synchronizace páru je čím dál tím větší, čím hlubší je jejich vztah. Čím více věří oni sami sobě, tím jsou uvěřitelnější i pro naše oči. Uvidíme, jak se dva lidé přitahují a sbližují. Jak se navzájem podporují a povzbuzují. Je to způsob, jak se spojit a vytvořit něco společného. Toto zrcadlení je však často nevědomé, málokdo s ním vědomě pracuje.

Je totiž velmi složité v našem světě plném konzervativních konvencí vyjádřit bez obalu svou vnitřní emoci ve vztahu k druhému. Vždyť, když jste chtěli kdysi požádat dámu o tanec, museli jste si půjčit její taneční „pořádek“ a zapsat se tam jako do pořadníku na úřadě práce, když žádáte o dávky a před vámi je fronta.

Párovost umožňuje pohybům tanečníků plynout hladce a přirozeně, nikoliv technika a počítání kroků. Když jsou tanečníci v kontaktu, mohou se navzájem podporovat a udržovat rovnováhu. Takže si případného přešlapu nevšimne nikdo, ani porota.

Jenže ona fyzická blízkost vás mění. Vytváří mezi vámi, jako mezi před pár týdny dvěma cizími lidmi silné pouto. A tanečníci si nemusí být vědomi toho, že jejich vztah je v tance vidět. Ti dobří to tuší nebo ví.

A tak, pokud chcete dosáhnout maximální plynulosti a souladu, o níž tak rád mluví pan Chlopčík, resp. Tatiana Drexler, musíte se snažit o co nejtěsnější kontakt. Musíte vytvořit pár.

A to není žádná sranda. Ne každý z nás je tak otevřený, jak o sobě říká. Nevěřte nikdy tomu, co lidé říkají. Tedy tomu, co říkají slovy. Ta mohou lhát. Věřte jejich tělům, gestům, tvářím. Věřte magii pohybu, protože to je způsob, jak vyjádřit to, co se děje ve vnitřním světě člověka. Je to způsob, jak říct to, co nelze říct slovy.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Vše ve vesmíru má rytmus. Vše tančí.

💃🕺 A u koho nelhal pohyb podle toho, jak společně drželi při sobě? Kteří měli choreografii postavenou nikoliv jen na sólo efektech, ale na párovém tanci? I když trochu s chybami?

👍 Tak za tento díl chci vyzdvihnout bez jakékoliv nadnesené „zvedačky“ (pochvaly) především Evu Adamczykovou, Ivu Kubelkovou a Dariju Pavlovičovou a jejich taneční partnery. V těsném závěsu za nimi byla plující kobliha Josefa Maršálka, která, jak to krásně popsal Marek Eben, vsála na parket každého z nás. A ostatní mají na čem pracovat.

😇 Tak zase za týden. Těšíte se? Já rozhodně ano. Těším se na to, jak společně uvidíme, že tanec může pomoci lidem překonat rozdíly a vytvořit společnou zkušenost tancem. Ve vztahu. Natěsno v páru. Krásnou zkušenost. Pokud je ona to, co v onom vztahu chceme vidět, že?

PS: příprava na příští neděli ⤵️⤵️⤵️.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz