Hlavní obsah
Internet a technologie

Technologie & magie moci – Dieta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na tomto webu nebo na Seznam.cz.

Foto: Pixabay

„Každá dostatečně rozvinutá technologie je prakticky nerozeznatelná od magie.“ - Arthur C. Clarke

Článek

Každá dieta vyzývá k umírněnosti, nikoliv k extrému. Moderní technologie není třeba ničit jako v éře první průmyslové revoluce. Učíme se je používat stejně jako se ony učí používat nás. Jsme polotovary.

A učíme se různě. Nicméně děláte např. tohle?


❎ Když se s někým bavíte a chcete si s něco poznamenat, vytáhnete si chytrý telefon?

❎ Když jste poslouchali druhého, co vám něco povídal a přitom žehlily prstem krycí sklo svého smartphonu, pamatovali jste si potom nějakou drobnost z jeho vyprávění?

❎ Měli jste někdy pocit, že dokud neuveřejníte svou událost na facebooku či twitteru, jakoby se ani nestala?

❎ Než chytré hračky moderního světa pronikly vaším životem, jak jste se dokázali soustředit?

❎ Rozbuší se vám srdce, když se vám na smartphonu rozbliká světýlko a zazní tón upozornění?

❎ Přerušíte při zazvonění mobilu veškerou činnost?

❎ Všimli jste si, že když dlouhodobě používáte mobil, že se díváte především nahoru a dolu, ale už méně se rozhlížíte nalevo a napravo, když jdete po chodníku?

❎ Vidíte často temeno hlavy svého partnera či dítěte jako siluetu v odlesku hry na PC?

❎ Pociťujete úzkosti, pokud jste nějakou delší dobu off-line?

❎ Víte, že byste neměli při řízení auta psát SMS anebo volat a přesto to děláte?

❎ Sešli jste se s rodinou (přáteli) v jedné místnosti, ale každý z jejich členů měl jiné elektronické zařízení a nemluvili jste spolu?

I když neradi odpovídáme na otázky, které by mohly znamenat, to čeho se bojíme, pak pokud jste na některou z těchto otázek odpověděli kladně, pak se dá předpokládat, že váš život ovlivňují více než si připouštíte moderní technologie.

V tomhle bodě většinu z vás asi napadne kde mám meč, lva a zbroj. Ne, ne, žádná Kingdom Come Deliverance. No war. Je na čase přestat válčit a uzavřít s technikou mír. Nebo snad chcete nenávidět svůj mobil, internetové připojení či e-mail?

Většina z nás se aspoň nepravidelně zamýšlí nad tím, co jí a pije. Velmi zřídka se však staráme o to, co to je ponořit se do světa techniky skoro nepřetržitě. Internetové stránky facebook či twitter nemají nálepky s nutriční hodnotou. Nikdo nereguluje množství dat, která vstřebáváte, ale ani vaši efektivitu jejich zpracování a vyhodnocení.

Ještě v roce 1996 byly mobilní telefon a internet tou vysoce výjimečnou, neznámou záležitostí. Jako děti jsme si programovali hlasové schránky a velice naivně klikali na internetové reklamy. Nikdo nám neřekl "a dost"!!! Žádný rodič nepřišel a neupozornil nás na důsledky. A tak většina průměrných spotřebitelů spadla do pasti „odbrzděného dětství“. Na YouTube se smáli děti ve videu a my nechtěli zůstat pozadu.

O pět let později (2011) se rozvířil trh se smartphony. Máme tolik nabíječek, že nevíme, která je, ke kterému typu mobilu, takže musela EU uzákonit jeden typ C, abychom aspoň trochu šetřili sebe i životní prostředí.

Den, kdy jsme se vyhnuli nějaké „www“ snad ani nepamatujeme. Náklady novin klesají závratným tempem, protože tištěné noviny už jsou historie.

Pobíháme slepě mezi uličkami v obchodních v centrech a vybíráme si další technologické novinky. Stojíme tam, jak naprosto bezradné děti, jako zamilovaní „puboši“. Ani nestačíme popadat dech. Oddáváme se jen své neřízené a odbrzděné touze po nových digitálních hračkách. Jsme dočista digitálně přežraní. A potřebujeme rychle dietu.

Co když se tak, jak jsme, nebudeme nově nastupující umělé inteligenci, ale ani trochu líbit?

Ve druhém čtvrtletí roku 2022 bylo k internetu připojeno 85 % českých domácností. Zatímco z rodin s dětmi a mladých rodin bez dětí byly připojeny již téměř všechny (99,7 %), mezi domácnostmi důchodců měla přístup k internetu jen každá druhá.

Celkem 78 % českých domácností používá stolní počítač nebo notebook, tablet má 35 % domácností. Tablet vlastní nejčastěji domácnosti s dětmi, z nich je tímto zařízením vybaveno 61 %. Mobilní telefon, ať už smartphone nebo klasický tlačítkový přístroj, mají až na výjimky všechny české domácnosti (99,5 %) a tuto technologii si plně osvojily i domácnosti seniorů.

Tak jako tak jsme uzavřeli manželství, aniž jsme si toho všimli. Jeden prsten vládne všem. Sice mnoho z nás v současnosti vnímá technologie spíše tak, že je čas na rozvod, ale to možná nebude nutné.

Možná by stačilo najít naši předmanželskou smlouvu a pořádně si ji přečíst?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz