Hlavní obsah
Umění a zábava

Valčík, samba a jive: Jak rytmus ovlivňuje naše vztahy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

První vyřazovací kolo StarDance nám ukázalo, že taneční parket je mnohem víc než jen místo pro předvádění kroků. Je to aréna, kde se odehrává fascinující hra neverbální komunikace a intimity.

Článek

Jak trefně poznamenal bývalý účastník soutěže, sportovní komentátor Robert Záruba, úroveň technické přípravy tanečních párů se od dob jeho účasti v druhém ročníku dramaticky posunula. Porota nyní čelí nelehkému úkolu – jak spravedlivě hodnotit, když i v počátečních kolech vidí výkony hodné desítky?

V této situaci nabývá na významu něco, co přesahuje pouhou technickou dokonalost – kongruence. Toto latinské slovo označující soulad se stává klíčem k pochopení skutečné magie tance. Nejde jen o synchronizaci kroků, ale o hluboké napojení partnerů na myšlenkové, emoční a tělesné úrovni.

Pro nás diváky to znamená, že při rozhodování, komu dát svůj hlas, hraje stále větší roli důvěryhodnost páru. A ta pramení z jejich schopnosti společně vyjádřit emoce tělem. Právě tento aspekt se ukázal být rozhodující při vyřazení Ondřeje Rumla. Chlad mezi ním a jeho taneční partnerkou byl, jak se říká, do očí bijící.

Valčík a budování důvěry v partnerství

Valčík se vyznačuje těsným, uzavřeným držením partnerů, což není náhoda. Jako odborník na neverbální komunikaci mohu potvrdit, že právě tato blízkost je klíčová pro budování důvěry. Při valčíku partneři doslova dýchají jeden druhému na krk, což vyžaduje velkou míru vzájemného souladu a důvěry.

Všimněte si, jak se partneři při valčíku pohybují jako jeden celek,“ říkám svým klientům při koučinku. „Podobně i ve vztahu je důležité najít společný rytmus a důvěřovat vedení partnera.“ Největší sympatie v tom nejlepším slova smyslu si v tomhle směru za mě odnáší Filip Blažek.

A opravdu velký obdiv si zaslouží Chilli Ta Thuy za zvládnutí nečekané situace, kdy jí část kostýmu komplikovala tanec. To, že si oba s Jakubem Mazuchem v této výjimečné situaci zachovali vzájemnou důvěru a dokázali se podržet, i když jim nohy ujížděly všemi směry, mluví za vše. Klobouk dolů.

Samba jako cesta k uvolnění ve vztahu

Samba se od valčíku výrazně liší svým energickým charakterem a typickým pohybem boků. Tento tanec nám ukazuje, jak důležité je ve vztahu uvolnění a schopnost „nechat to plynout“.

Z pohledu neverbální komunikace je fascinující sledovat, jak samba nutí tanečníky opustit své zábrany. „Pohyb boků v sambě je pro mnoho lidí výzvou,“ vysvětluji často. „Ale právě překonání těchto zábran může vést k větší otevřenosti a spontánnosti ve vztahu.“ Samba je tanec, co nás nutí vystoupit z komfortní zóny.

Protože pohyb boků je velmi expresivní a intimní, není pro mnoho lidí snadné tento pohyb provést přirozeně. Možná i proto v sambě exceloval Oskar HesKateřinou Bartůněk Hrstkovou. Jejich dospělost taneční a lidská projevující se očividnou chutí spolupracovat, je na vysoké úrovni.

Jive a jeho vliv na spontánnost v ložnici

Jive se vyznačuje živým tempem a převážně otevřeným držením. Tento tanec je oslavou energie a radosti ze života. „V jive vidíme, jak důležitá je v partnerství schopnost rychle reagovat na změny,“ pozoruji jako expert na řeč těla. „Podobně jako v ložnici, i zde je klíčová schopnost číst signály partnera a pružně na ně reagovat.“

Všechny tři jive tance večera byly něčím jedinečné. Jirka Ježek ukazuje nám všem se všemi součástkami těla, že se máme zvednout a hýbat. Jeho souhra s partnerkou byla jedinečná. A schopnost Lenky Nory Návorkové pracovat v tanci pro sebe i pro partnera se tímhle číslem vystřelila o jednu hvězdnou úroveň výše.

Marta Dancingerová svým výkonem silně připomíná dvě hvězdy minulého ročníku. Urputností, s níž chce vše udělat dokonale, evokuje Evu Samkovou, která tančila s precizností a odhodláním. Energií, kterou ze sebe postupně uvolňovala, zase připomíná Darju Pavlovičovou, která v minulém ročníku ohromila svou přirozeností.

Když k tomu Marta přidá to, co opravdu jako jediná ze všech párů předvedla Lucie Vondráčková, bude ve finále. Lucie přišla, v tomto kole zářila individuálně a zároveň dokázala tančit společně s Lukášem Bartůňkem. Společně, tělo na tělo. No, pro ostatní páry trochu výzva.

Tanec, stejně jako láska, není jen o dokonalé technice, ale o schopnosti naslouchat partnerovi, důvěřovat mu a společně vytvářet harmonii - ať už na parketu, nebo v životě.

Příště, až budete sledovat StarDance, nezapomeňte, že sledujete mnohem víc než jen kroky - sledujete příběhy o důvěře, vášni a spontánnosti, které se odehrávají přímo před vašima očima.

A nezapomínejte, život je tanečník a vy jste tanec. 1, 2, 3 …

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz