Hlavní obsah
Cestování

Švédská Riviéra - hřejivá oáza studeného severu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wolfee

Cestujete autem do Švédska? Zastavte se na proslulé letní „Švédské Riviéře“. Zažijete krásné koupání, borovicové lesy a Baltské moře ve své divoké podstatě a překvapivě příjemnou teplotou.

Článek

Když se řekne Skandinávie, mnoho lidí si představí především dlouhou zimu, spoustu sněhu a někteří možná proslulou vodku a metal.

Vše se ale mění a málo kdo ví, že na východním pobřeží Švédska se nachází krásná „Švédská Riviéra“. Letní teploty, atakující třicet pět stupňů a teplé čisté moře. To není žádné fantazírování. Několik let jsem tuto realitu zažíval sotva necelých sto kilometrů od svého švédského domova.

Nejsem vyložený zimo mil a loni jsem se poprvé vydal do prosluněného Chorvatska. A musím přiznat, že i tam na jihu mi notnou chvíli trvalo, než jsem se osmělil a skočil do vody. Středozemní moře jsem si představoval o dost teplejší. Faktem je, že není o moc teplejší než Balt.

Co je tolik unikátní na Švédské Riviéře? Jsou to především písčité pláže, které letní slunce doslova rozpaluje. Dále jsou to mělčiny a písečné prahy v moři, kde je voda o poznání teplejší.

Foto: Wolfee

Stenshuvud - národní park

Horký písek na plážích je celým tajemstvím. Je to hřejivý dotek matky přírody pro ztuhlá člověčí chodidla, po těch projetých švédských dálkách.

Borovicové lesy, ve kterých jsou schované celé kempy a chatičky, lemují pláže. Chcete-li se schovat do stínu, nikdy to není příliš daleko.

A přitom nehrozí, že byste šlapali někomu na hlavu a někdo na vaši. Všude je dost prostoru udělat si soukromí. Pláže zde nabízí i písčité trávou lemující duny, za kterými se v klidu převlíknete do plavek a z plavek zpět do civilu.

Švédskou Riviérou lze nazvat celé pobřeží, táhnoucí se od města Ystad, po Sölvesborg. Zejména ve městě Åhus mám své oblíbené místečko. Nikde nic neplatíte. Zajedete si autem do borovicového lesa, kde ho odstavíte na vyhrazeném parkovišti a jdete asi dvě stě metrů k pláži. To je celkem velký luxus v porovnání s většinou středomořských destinací.

Je pravda, že štěstí na počasí je zde třeba. Stále je to sever se všemi svými vrtochy. Půle července je ale často ideální na koupání. Někdy i konec června, kdy se slaví Midsommar.

Žádné jiné místo v jižním Švédsku nenabízí tolik, co Švédská Riviéra. Západní pobřeží je samozřejmě také skvělé na koupání, ale protože se jedná o úžinu, je zde poměrně velký proud a voda se tolik nezdrží na oteplení. Pláže jsou více kamenité. Pamatuji si, kdy jsem se cachtal v moři v Helsingborgu a za chviličku mě proud odnesl o sto metrů dál podél pobřeží. Švédská riviéra je v tomto bezelstná. Můžete si zde několik stovek metrů zaplavat v hloubce, kde skoro stačíte na dno a dál od břehu narazíte na písečný práh, kde je voda jako kafíčko a sotva po břicho. Zde načerpáte do těla teplo a můžete plavat zpět ku pláži.

Foto: Wolfee

Národní park Stenshuvud - Švédsko

Švédové se nenechali strhnout turistickým šílenstvím a nebudují na svém pobřeží žádné megalomanské hotely, jako staví na svém pobřeží Poláci. Vše, co zde naleznete, jsou kempy, hlavně pro karavany. Přenocovat zde lze i v autě nebo dodávce a nikdo si vás nevšimne.

Pravda je, že sociálního zázemí zde mnoho není. Pobřeží si uchovává svůj originální divoký ráz. A to je nádherné. Ideální pro cestovatele, kteří disponují nějakým tím vlastním vybavením. Promenády ve středomořském stylu zde holt nenajdete.

Švédská příroda a svoboda jsou synonyma. Je to ovšem podmíněné tím, že se o sebe dokážete postarat. Na plážích zde plavčíci nehlídkují a případná pomoc bývá dosti vzdálená.

Zato příroda zde rozdává ve velkém. Není nic krásnějšího než strávit noc pod hvězdami poseté obloze nad Baltem. Všudypřítomná harmonie vás zcela prostoupí.

Silnice z Ystadu je lemovaná nenápadnými odbočkami, které vaše auto dovedou doprostřed borovicového lesa, až na malá kruhová parkoviště. Zde můžete auto nechat a vydat se pěšky na pláž. Právě tady si zaručeně najdete své místo, kde budete sami na světě.

Baltské moře je naše nejbližší moře. A vzhledem ke globálnímu oteplení se celkem rychle mění. Kromě většiny Polska si ale zachovává svou přirozenou divokost, která je v naprostém kontrastu se Středozemním mořem.

Nutno dodat, že zde na jihu není ani tolik komárů, které jinak terorizují celou Skandinávii. Je to taková oáza severu. Vyzkoušejte ji a navždy se zapíše do vašich srdcí.

Foto: Wolfee

Åhus - nejkrásnější pláž v jižním Švédsku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz