Hlavní obsah
Finance

Po měsících poklesů přišel růst: Co stojí za prudkým růstem cen kukuřice?

Foto: Wonderinterest Trading ltd.

Ceny futures kontraktů na kukuřici zaznamenaly výrazný růst, který přitahuje pozornost investorů i zemědělců.

Článek

Ceny futures kontraktů na kukuřici zaznamenaly výrazný růst, který přitahuje pozornost investorů i zemědělců. Prudký cenový skok lze přičíst kombinaci snížených prognóz amerického ministerstva a také nepříznivým povětrnostním podmínkám v Argentině. Tyto faktory vyvolaly na trhu optimismus, ale zároveň se objevují obavy z možných regulací a změn v zemědělském sektoru, které by mohly mít široké hospodářské důsledky.

Býčí pohyb na trhu

Futures kontrakty na kukuřici překonaly na burze The Chicago Board of Trade (CBOT) roční maximum a 20. ledna 2025 dosáhly hodnoty 484 USD za bušl (přibližně 25 kg kukuřice)*, což je prudký, téměř 24% nárůst od srpna loňského roku. Přesto je cena o 40 procent nižší než její historické maximum 813 dolarů za bušl*, což by mohlo naznačovat další potenciál růstu.[1] Kukuřice se v uvedený den na burze CBOT obchodovala o 8 procent výše než ve stejném období loňského roku, zatímco z pětiletého pohledu je o 30 procent vyšší.*

Foto: Wonderinterest Trading ltd.

Vývoj cen futures kontraktů na kukuřici na CBOT za posledních 5 let. (zdroj: Trading Economics)*

Cenový skok v důsledku výhledu ministerstva

Býčí náladu na trhu s kukuřicí vyvolal především nejnovější výhled amerického ministerstva zemědělství (USDA). Zpráva zveřejněná 10. ledna 2025 odhalila nižší očekávání ohledně zásob, produkce a výnosů kukuřice v USA v aktuální sezóně 2024/2025. Podle Food Business News, USDA snížilo odhadovanou úroveň dodávek plodiny o 11 % oproti prosincovým projekcím, zatímco produkce by měla být nižší o 1,8 %. Zároveň se očekává i snížení průměrného výnosu, a to přibližně o 2 procenta. K neklidu mezi pěstiteli přispívá i nejistá situace kolem nového amerického prezidenta, jehož potenciální obchodní válka a zvýšená cla by mohly výrazně ovlivnit zemědělský sektor.

Malá útěcha pro pole

K pozitivnímu vývoji přispěla i předpověď počasí v Argentině, kde se očekávalo, že deštivé dny poskytnou vyprahlým kukuřičným polím určitou úlevu. Země, která je třetím největším světovým dodavatelem kukuřice, se již několik týdnů potýká s obdobím sucha, které je připisováno atmosférickému jevu La Niña, který v prosinci přináší chladnější počasí spolu s vlnami veder. Navzdory negativním dopadům tohoto meteorologického jevu je ten letošní, jak jej popsal Národní úřad pro oceán a atmosféru, slabý a neobvyklý. V prohlášení úřadu z 9. ledna 2025 se zároveň uvádí očekávání, že La Niña bude přetrvávat až do dubna. Tyto události vedly k tomu, že argentinská obilná burza Rosario snížila svou celoroční prognózu sklizně pro současnou sezónu o 2-3 miliony tun na 48 milionů tun. Uvedla také, že kombinace povětrnostních podmínek přišla ve velmi kritické době a ani deště by neměly být významné.

Potenciální problém i pro spotřebitele

Kukuřičný a potravinářský průmysl by mohl výrazně narušit také zákaz kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy (HFCS) a olejů ze semen. Zákaz navrhl kandidát Donalda Trumpa, Robert F. Kennedy Jr.. Ze zdravotního hlediska v boji proti obezitě jde o pozitivní krok, protože kukuřičný sirup je přídatnou látkou v mnoha zpracovaných potravinách. Z obchodního hlediska to tak růžové není. Nejvíce by utrpěli zemědělci v oblastech silně závislých na produkci kukuřice. Kromě ztráty příjmů by došlo také k poklesu cen na burze. Podle portálu Benzinga jde asi 8 % kukuřice na výrobu HFCS a jen zákaz by vyřadil z produkce 1,4 miliardy bušlů této plodiny. Zákaz by pocítili také výrobci potravin, od těch menších až po korporace jako PepsiCo a Kraft Heinz, kteří by museli přejít na alternativní nebo přírodní složení výrobků. V konečném důsledku by se případné změny projevily ve zvýšení cen pro spotřebitele nebo v dostupnosti. Na druhou stranu v praxi můžeme vidět, že řada společností používá na některých trzích místo HFCS například tradiční cukr, který lze rovněž použít jako náhradu. Ideálním příkladem této „dvojí kvality potravin“ je například Coca Cola, která ve svých nápojích na Slovensku používá HFCS, zatímco na rakouském trhu je to klasický cukr. Jak však bylo uvedeno výše, výsledná změna složení by se samozřejmě promítla i do konečné ceny na pultech.

Olívia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

*Předchozí výsledky nejsou zárukou výsledků budoucích.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz