Hlavní obsah
Sport

Joe Thornton ohlásil konec kariéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Joe Thornton

Další odchod velikána.

Článek

Joe Thornton v sobotu oficiálně oznámil ukončení kariéry. Je to další odchod legendy NHL, která bude nepochybně uvedena do Hockey hall of fame v Torontu. V NHL odehrál neuvěřitelných 24 sezon. Nikdy bohužel tento vynikající hokejista nepoznal jaké to je vyhrát slavný Stanley cup, nicméně odchází s kariérou, kterou by mu mohl závidět téměř každý hokejista na světě.

„Podle toho, kolik lidí se mě pořád ptá, vám to asi musím říct: Oficiálně končím s NHL,“ řekl Thornton prostřednictvím profilu San Jose Sharks na sociálních sítích.

A dodal: „Myslel jsem, že vám to dojde dřív, ale pořád se ptáte. Takže je to tady, odcházím do důchodu. Tolik cítím k hokeji a k nesčetnému množství lidí, kteří pomohli tomuhle klukovi splnit si sen. A kdybyste mě hledali, víte, kde mě najít. Budu na ledě. Mír a lásku.“

Thornton naposledy nastoupil v sezoně 2021/22, kdy zaznamenal 10 bodů za 5 branek a 5 asistencí v 34 zápasech v dresu Floridy Panthers. Tudíž se dalo očekávat, že s hokejem nadobro skončí.

Thornton je jedničkou draftu 1997 - kdy si jej vybrali Boston Bruins, je s 1539 body ( 430 branek,1109 asistencí) 12. v historii NHL, sedmý v počtu asistencí a šestý v počtu odehraných zápasů (1714). Svou zámořskou kariéru spojil s  týmy Florida Panthers, Toronto Maple Leafs, San Joe Sharks a samozřejmě s Boston Bruins.

Ve 187 zápasech play off zaznamenal Thornton 134 bodů (32 gólů a 102 asistencí). Na stříbrný pohár ale nikdy nedosáhl.

Za San Jose odehrál 15 sezon v letech 2005-2020 a v historii Sharks mu patří první místo v počtu asistencí (804), druhé místo v počtu bodů (1 055), třetí místo v počtu zápasů (1 104) a čtvrté místo v počtu gólů (251). Žraloci se ve 13 z jeho 15 sezon kvalifikovali do play off.

Jelikož nikdy nevyhrál Stanley cup, tak si alespoň spravil chuť na reprezentační úrovní , kdy s Kanadou ovládl Zimní olympijské hry v roce 2010, či Světový pohár v letech 2004 a 2016 na MS podlehl v roce 2005 ve finále České hokejové reprezentaci.

Z pohledu českého fanouška stojí za zmínku sezona v NHL 2005-06 - Kdy sváděl dostihy s Jaromírem Jágrem v bodování ligy.

Individuální úspěchy:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz