Hlavní obsah

Lance Armstrong aneb Největší podvodník v historii Tour de France

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

armstrong

Lance Armstrong byl pro mnohé vzorem bojovnosti. Ovšem po skončení kariéry se z něh stal padouch.

Článek

Americký cyklista Lance Armstrong se doslova nesmazatelným písmem zapsal do historie cyklistiky. Nejprve jako bojovník, co porazil zákeřnou nemoc a po ukončení kariéry se stal psancem, který dostal nálepku největšího podvodníka v historii Tour de France.

Příběh pro Hollywood

Američan Lance Armstrong začínal sportovní dráhu jako triatlonista. V roce 1992 ovšem přesedlal na cyklistiku. O pouhý rok později zaznamenal své první etapové vítězství na Tour de France. Postupem času se z něj stával nadějný cyklista.

Ovšem v roce 1996 zasáhla do jeho života zákeřná nemoc v podobě rakoviny varlat. Boj o život vyhrál a o pouhé dva roky později se vrátil zpět ke své milované cyklistice. Od Roku 1998 se stal členem jeho osudové stáje US Postal Service.

Dominance na Tour de France

V roce 1999 Armstrong senzačně vyhrál Tour de France. A příběh pro Hollywood byl napsán životním scénářem. Nadějný cyklista co porazil zákeřnou nemoc se vrátil ještě silnější než kdy byl. Vyhrál hned 4 etapy a druhého v pořadí Švýcara Alexe Züllea deklasoval o více než 7 a půl minuty.

Po tomto dominantním výkonu začali sílit hlasy, že si musí pomáhat dopingem. Sám Armstrong obrovskou výkonnost vysvětloval tím, že mu paradoxně pomohl boj s rakovinou. Jelikož po návratu k cyklistice výrazně zhubnul a stal se díky tomu mnohem lepším vrchařem. Navíc v kombinaci se skvělou jízdou proti chronometru neměl prakticky žádné slabiny.

Dominance pokračovala dalších neuvěřitelných 6 let! Armstrong při svých triumfech nejčastěji sváděl souboje s Němcem Janem Ullrichem, který ovšem z těchto soubojů vždy odcházel s druhým místem. Mezi roky 1999-2005 ovládl Tour sedmkrát v řadě a překonal tak legendy jako byli Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinaul a Miguel Indurain.

Ti ovládli Tour v pěti případech, přičemž pouze Španěl Indurain dokázal v letech 1990-95 vyhrát pětkrát po sobě. V roce 2005 odcházel Armstrong do cyklistického důchodu jako jedna z největších legend cyklistiky. Po celou dominanci na Tour čelil rok co rok nařčení z dopingu. Ovšem nikdy mu nebylo nic dokázáno.

V důchodu ovšem vydržel pouze 3 roky v roce 2009 se vrátil v barvách stáje Astana, kdy se poprvé účastnil i Giro d´Italia tu ovšem nejel na celkové prvenství skončil mimo top 10. Důvod byla příprava na 8. prvenství na Tour de France. Tam ovšem skončil na 3. příčce, kdy Astana určila lídrem Španěla Alberta Contadora, který se radoval z triumfu. Armstrong to ještě o rok později zkusil znovu v barvách stáje Radioshack. Ovšem svůj milovaný závod dokončil na 23. pozici.

Šokující odhalení!

Lance Armstrong se 15. ledna 2013 po letech popírání veřejně přiznal k systematickému dopingu v pořadu Oprah Winfreyové. Ze dne na den se z hrdiny stal psanec. Mezinárodní cyklistická Unie (UCI) mu následně odebrala všechny úspěchy kterých na silnici dokázal v letech 1999-2010.

Včetně všech sedmi prvenství na Tour de France. Kde byli z historických statistik vyškrtnuty vešjeré jeho dosažené výsledky. Paradoxem je, že vítězství nebylo zpětně uděleno mužům, kteří obsadili druhou příčku v celkové klasifikaci. Jelikož na většině z nich ležel rovněž dopingový stín.

Z tohoto odhalení utržila Tour de France další ránu po dopingových skandálech v 90. letech z nichž je asi nejznámější případ stáje Festina. Navíc samotný král Tour dopoval. Trvalo velmi dlouho než se stará dáma očistila a získala si zpět důvěru svých fanoušků.

Armstrong se skutečně dočkal toho, že jeho příběh byl zfilmován. Ovšem nebylo to o hrdinovi. Ale o padouchovi, který léta těžil svých privilegií a slávy díky nekalým prostředkům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Lance Armstrong

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz