Hlavní obsah
Sport

Mark Cavendish vyhrál na Tour de France rekordní 35. etapu!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

cavendish

Marc Cavendish 35. etapovým prvenstvím překonal rekord legendárního Eddy Merckxe.

Článek

Pátá etapa na letošní Tour de France byla svým profilem vyloženě uzpůsobena pro hromadný dojezd. Po náročném stoupání na Galibier si tak dnes peloton doslova odpočinul a již od počátku bylo jasné, že si to mezi sebou rozdají spurterská esa.

Cavendish to dokázal!

Mark Cavendish tak měl druhý pokus v letošním ročníku se opět odpoutat od legendárního kanibala Eddy Merckxe. Ve třetí etapě to pro něj dopadlo neslavně, jelikož se do závěrečného spurtu ani nedostal.

Ovšem dnešní etapu měla jeho stáj Astana zcela pod kontrolou a již asi 30 km před cílem táhla na čele peloton a připravovala svého lídra na závěrečný dojezd. A Cavendish opravdu v cíli všem vypálil rybník. Sice mírně klopýtnul ,ale spurt rozjel jako první a nikdo jej již nedokázal předjet.

35. etapovým prvenstvím na staré dámě se tak nesmazatelným písmem zapsal do historie Tour. Doposud se o rekordní počin dělil právě s Merckxem. Je to jeho první etapové vítězství na staré dámě po třech letech. A ať již dopadne letošní tour pro tohoto jezdce jakkoliv. Má již splněno.

Vstoupil do historie a po sezoně může již v poklidu pověsit kolo na hřebík. To chtěl učinit již loni, kdy si zlomil v 8. etapě v tomto závodě klíční kost. Ovšem jeho stáj a konkrétně Alexander Vinokurov jej přesvědčil aby si o rok kariéru prodloužil a vyplatilo se.

Nejvíce etapových vítězství

35 -  Mark Cavendish (Velká Británie)

34 - Eddy Merckx (Belgie)

28 - Bernard Hinault (Francie)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Mark Cavendish

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz