Hlavní obsah
Sport

Sidney Crosby prodloužil v Pittsburghu o dva roky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Sideny Crosby

Klubová legenda Pittsburgh Penguins Sidney Crosby prodloužil kontrakt o další dva roky.

Článek

Crosby ukončí kariéru v Pittsburghu

Sidney Crosby oslavil 7. srpna již 37. narozeniny. A přesto patřil v loňské sezoně mezi nejlepší hráče ligy. V 82 zápasech nastřádal 94 bodů za 42 branek a 52 nahrávek. Suverénně vyhrál klubové bodování a umístil se na 12. místě v kanadském bodování.

V letošní sezoně končí jeho 12letý kontrakt na 104,4 milionu dolarů. A s celkem Penguins prodloužil spolupráci až do sezony 2026-27. Hodnota kontraktu je 17,4 milionu dolarů. Je tedy více než jisté, že kariéru ukončí v celku, kde je společně s Mariem Lemieuxem klubovou legendou.

Samotný Crosby připustil, že vyjednávání o nové smlouvě trvalo tak dlouho, jelikož si chtěl nejprve v hlavě srovnat, jak dlouho chce ještě v kariéře pokračovat. A proto to přiživilo spekulace o tom, že klubová ikona změní na sklonku kariéru působiště. Jako to například učinil Steven Stamkos, jenž před sezonou opustil Tampu Bay a vyrazil za novou výzvou do Nashvillu. V době vypršení kontraktu bude Crosbymu 39 let. A není vyloučeno, že si o další sezonu kariéru ještě prodlouží.

Nadále bude stoupat historickými statistikami

Crosby je s 1 596 body v základní části již 10. nejproduktivnějším hráčem předlouhé historie NHL. A je více než jisté, že se stane i 10. hráčem v historii, co pokoří metu 1 600 bodů, jelikož si konstantně sezonu co sezonu udržuje v průměru více než jeden bod na zápas.

Dá se předpokládat, že dostihne 9. v pořadí Joe Sakice, na něhož ztrácí 45 bodů. Zařadí se tak hned za Maria Lemieuxe, jenž drží klubový rekord Penguins s 1723 body.

V historické tabulce střelců mu chybí pouhých 8 přesných zásahů na zdolání mety 600 branek. To by dokázal jako 21. hráč v historii ligy. V počtu asistencí mu chybí 45 nahrávek, aby vyrovnal legendárního Gordie Howea na 10. místě historických tabulek.

Crosby ovšem má jiný cíl. Zažil již dvě sezony po sobě, co se svým celkem nepostoupil do play off. A chtěl by ještě jednou zaútočit na Stanley Cup. S Penguins se této pocty dočkal již v letech (2009, 2016 a 2017). Nutno podotknout, že je i členem Triple Gold clubu. Crosby má ve své sbírce i dvě olympijská zlata a titul z MS.

Individuálních cen během kariéry posbíral bezpočet. Sidney Crosby svou skvělou výkonnost potvrzuje již dvě dekády a v samotné historii NHL moc lepších hráčů led nebrázdilo. Je nadmíru jasné, že po skončení hráčské kariéry mu bude dopřáno té cti, že bude uveden do hokejové síně slávy v Torontu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Sidney Crosby

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz