Hlavní obsah

Účinkování vlády Petra Fialy, aneb jak ztratit důvěru v rekordně rychlém čase

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

MPSV

Koalice SPOLU včera představila revizi sociálních dávek. Kde z úst ministra práce a sociálních věcí Mariána Jurečky zaznělo termín super dávka

Článek

Vláda Petra Fialy má dle agentury STEM nejnižší důvěru od dob Nečasovi vlády. Dle zmíněného průzkumu vládě důvěřuje pouze 21% procent lidí. Je to vcelku pochopitelné ve volbách v říjnu 2021 se spojily tři demokratické subjekty (ODS,Top-09,KDU-ČSL) a šli do voleb s tím, že ukončí vládnutí koalice (Ano 2011,ČSSD a KSČM).

Využily nespokojenosti voličů, kteří vlastně měli již premiéra Babiše ‚‚plné zuby". Volby do poslanecké sněmovny vyhráli , ale jen těsně. Poté následovala komedie se jmenováním nového premiéra.

Tehdejší prezident Miloš Zeman stál na svém, že jmenuje předsedou vlády opět Andreje Babiše. Odůvodňoval to tím, že jeho strana získala ve volbách nejvíce hlasů. Až po necelých dvou měsících musel na nátlak ze strany veřejnosti jmenovat premiérem Patra Fialu. Jelikož Hnutí Ano nebylo schopno sestavit vládnoucí koalici.

Po jmenování Petra Fialy premiérem se koalice SPOLU spojila s PirSTAN (Piráti a Starostové a nezávislí) a vytvořily vládnoucí kolice se 108 poslanci. Následně získali důvěru a chvilku poté vydali programové prohlášení.

Již před volbami Petr Fiala přesvědčoval voliče, že v žádném případě se nebudou zvyšovat daně, sliboval podporu podnikatelům a spoustu dalších alibistických slibů. Ovšem opak byl pravdou.

Za více než dvouleté působení Fialovi vlády se nejenže daně zásadním způsobem zvýšily. Nastala energetická krize, kde stále premiér Fiala populisticky říká. ‚‚nemohli jsme vědět, že vypukne válka na Ukrajině". V tomto se nabízí paralela se slovy Andreje Babiše ‚nemohli jsme vědět, že propukne pandemie COVID-19".

Energetická krize a inflace na rekordní úrovni

Po tomto vypukla ‚‚energetická krize" kdy se ceny energií nekontrolovatelně zvýšili a vláda nebyla schopna nijakým zásadním způsobem reagovat. Nastal krach Bohemia Energy, kdy se téměř milion zákazníků ocitlo v DPI, režimu poslední instance a měli zálohy mnohdy i 10× vyšší.

Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela až s velkým zpožděním slavnostně představil zastropování energií, které byli i tak až na trojnásobných hodnotách a aby se neřeklo odpustily se poplatky za obnovitelné zdroje.

Poté si vláda vymyslela, že se musí začít šetřit a oháněla vysokým schodkem státního rozpočtu. Toto odůvodnil Petr Fila. že to byl jeden z cílů programové prohlášení vlády a že současné hospodaření státu je neudržitelné a po čase by česká republika narazila na dluhovou brzdu.

Vláda opravdu pomáhá potřebným

Takže po té co vláda pozdním krokem defacto zlikvidoval energetické náročné firmy pozdním zásahem vlády do cen energií. Byli na řadě studenti…Jelikož Martin současný ministr dopravy vymyslel plán jak zase něco ušetřit. Zrušení a omezení slevy na jízdném. Což bylo opravdu podpora pro nízko příjmové rodiny, kteří museli doplácet mnohem vyšší ceny za jízdné.

Ovšem pořád to bylo málo. Fialova vláda v době energické krize stále omývala to, že schodek státního rozpočtu bude pod 280 miliard korun. A copak chytrá vláda nevymyslela?

Snížila ve stavu legislativní nouze zákonnou valorizaci důchodů v době jedné z nejvyšších inflací v historii České republiky! Ceny potravin, služeb Energií vystoupali až nad hranici 20% inflace. Nespokojenost občanů se jen tak zvyšovala.

A co vláda vymyslela jako proti krok? No přeci Konsolidační balíček, který se projevil do více než 60 zákonů a to byla poslední kapka pro důvěřivé voliče a Fialova vláda naprosto ztratila důvěru.

Vláda se totiž vůbec nezaobírá, to jaký dopad to bude mít na obyčejné občany a vidí jen číslo , které se snaží v deficitu snížit. K tomu mu zdatně dopomáhá NERV (národní ekonomická rozpočtová rada). Ovšem dělá to naprosto za každou cenu bez ohledu na následky pro obyčejné lidi.

Těmito kroky se zaobíral již i Ústavní soud (kdy Hnutí Ano podalo ústavní stížnost na omezení valorizace důchodů). Ovšem 24.ledna po více než půl roce vydal usnesení, že se nejednalo o proti ústavní krok.

Lidé jsou již účinkování Fialovi vlády znechuceni

Nesmíme opomenout i množství skandálů na ministerstvech. Vít Rakušan a kauza šifrovaný telefon a v neposlední řadě dementování zprávy o zestátnění ČEZU. Pavel Blažek a jeho údajné schování před bouřkou v restauraci, kde čirou náhodou skončil u jednoho stolu s lobbista Martinem Nejedlým. V neposlední bujarý večírek Mariana Jurečky v době střelby na filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kam se drze po prohlášení do médií vrátil a zůstal zde až do pozdních nočních hodin.

MPSV vymyslelo 4v1 (super dávka)

Včera ministr práce a sociálních věcí slavnostně představil na tiskové konferenci revizi systému sociálních dávek. Zaznělo spoustu frází o tom, že systém je zastaralý. Navíc ministr stále dokola opakuje, že pomoc musí být cílenější a adresná.

Také zazněl termín digitalizace a sloučení několika dávek do jedné. MPSV již má přehlednou prezentaci, která čítá několik modelových příkladů jak, že to vlastně od příštího roku bude.

Pan Jurečka stále argumentuje tím, že systém je například nemotivující a zneužíván.

Je to ten samý ministr co v roce 2022 v době vysoké inflace a mnohonásobně zvýšených cen energií na televizních obrazovkách vyzýval občany, aby se nebály pořádat o dávky mimořádné okamžité pomoci a příspěvku na bydlení. V té době argumentoval tím, že dávku příspěvek na bydlení pobírá pouze 220 tisíc domácností. Poté co najednou tento počet překročil 1 milion domácností. Je najednou nutná revize systému sociálních dávek a je zneužíván. Do konce prvního čtvrtletí má být systém blíže představen jak si ministerstvo představuje, že bude sloučen a fungovat od následujícího roku.

Ovšem všemi těmito kroky si vláda pod sebou podřezává větev a naprosto ztrácí důvěru svých voličů a do dalších voleb i kdyby šla opět jako koalice nemá již šanci uspět. Naopak Hnutí v čele s Andrejem Babišem, Karlem Havlíčkem a Alenou Schillerovou se již nemohou následujících voleb do poslanecké sněmovny dočkat. A vše bude zase jinak .

Zdroj:https://www.facebook.com/JureckaMarian/?locale=cs_CZ

https://www.mpsv.cz/web/cz/-/mpsv-prichazi-s-nejvetsi-upravou-systemu-socialnich-davek-za-30-let-oceni-hlavne-rodiny-a-snahu-pracovat?fbclid=IwAR2HOOrHYPaKV-iQvYktHW4vnUoWQlHOVEJAEwXGlrkFsWVwAlan4cfaTXM

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz