Hlavní obsah
Aktuální dění

Plzeňské pivo zamířilo k papeži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Slavnostní odeslání plzeňského piva do Vatikánu

I o letošních Velikonocích si papež František a další církevní hodnostáři ve Vatikánu budou moci pochutnat na nejlepším pivu na světě. Plzeňský Prazdroj jim ho opět poslal jako velikonoční dárek.

Článek

Nejedná se o žádnou novinku, ale vlastně už o tradici. Plzeňský pivovar tento velikonoční dar poslal papeži již po třinácté. Celkem letos míří do Říma 2024 lahví ležáku Pilsner Urquell, všechny požehnané plzeňským biskupem Tomášem Holubem. Zástupci Prazdroje je spolu s ručně vyrobeným dřevěným soudkem ještě před Velikonocemi odeslali do Vatikánu. Tam vše osobně předají papeži Františkovi při generální audienci.

Tato tradice byla sice obnovena až po roce 2000, ale prapůvod má mnohem strarší. Posílání plzeňského ležáku do Vatikánu se dělo již na přelomu 19. a 20. století, kdy si ho nechal dovážet na doporučení svých lékařů papež Lev XIII. Plzeňský Prazdroj na tuto tradici před lety navázal.

Symbolických 2024 lahví ležáku Pilsner Urquell logicky připomíná aktuální letopočet. Spolu s nimi pak zástupci pivovaru odeslali do Vatikánu také speciální dřevěný soudek s gravírovaným věnováním, který vyráběli prazdrojští bednáři. Ti jsou pravděpodobně poslední bednářskou partou pracující přímo v pivovaru na světě.

„Máme radost, že můžeme kousek této tradice představit i Svatému otci ve Vatikánu u příležitosti nadcházejících velikonočních svátků. A to nejen v podobě našeho zlatého ležáku, ale i formou umění našich bednářů,“ řekl při slavnostním aktu emeritní sládek Václav Berka. Připomněl také dlouhou tradici vaření piva v Plzni. Vždyť od uvaření první várky legendárního Prazdroje uplynulo už více než 181 let.

Zdroje: Plzeňský Prazdroj, Wikipedia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz