Hlavní obsah
Cestování

Věž katedrály sv. Bartoloměje v Plzni je nejvyšší u nás. Nejvyšší na světě je v Ulmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Chrám sv. Bartoloměje v Plzni

To, že plzeňská věž převyšuje kopce, ví každý, kdo někdy držel v ruce zpěvník pro základní školu. Drží dokonce české prvenství. Jde o nejvyšší kostelní věž u nás.

Článek

My z Plzeňského kraje jsme na dominantu krajského města patřičně hrdí. S délkou 102,6 metru téměř o dva metry překonává věže katedrály sv. Václava v Olomouci. Kde ale najdete nejvyšší kostelní věž na celém světě?

Před odpovědí se sluší doplnit, že plzeňské věži patří na starém kontinentu celkově 46. příčka. Jen v pětačtyřiceti evropských městech mají vyšší. A ty úplně nejvyšší u našich západních sousedů. Raší vám v hlavě vzpomínka na Kolín nad Rýnem? Mezi lety 1880, kdy byla zdejší katedrála dokončena, a 1890 drželi prim skutečně zde. Pak byl ale dokončen velechrám v jihoněmeckém Ulmu…

Město na Dunaji je proslulé jednak díky skvělé univerzitě a jednak právě díky místnímu impozantnímu dómu. Ulm Münster je zajímavý už svým půdorysem 123×48 metrů a faktem, že v pravém slova smyslu nejde o katedrálu. Na rozdíl od plzeňského sv. Bartoloměje tady totiž nikdy nesídlil biskup. Jeho stavba započala v roce 1377, a trvala tak více než 500 let.

Slavná věž se pak stavěla od roku 1419. Ani ta ale nevyrostla za pár let. Výšky té plzeňské, tedy asi 100 metrů, stavitelé dosáhli až v roce 1543. Práce na ní pak ale na dlouhou dobu utichly. Náboženská reformace, třicetiletá válka, válka o španělské dědictví a ekonomické změny v Evropě způsobené objevem a dobýváním Ameriky nechaly Ulm Münster odpočívat až do roku 1817. Slavnostně dokončen pak byl 31. května 1890. Díky chrámové věži s výškou 161,53 metru jde dodnes o nejvyšší kostelní věž světa.

Na Wikipedii se mimo jiné o Ulm Münster dočtete, že svého času šlo o vůbec nejvyšší stavbu světa. K této informaci se sluší poznamenat, že rok před jeho dokončením byl ve Washingtonu slavnostně dostavěn Washingtonův monument, který německý velechrám o sedm a půl metru převyšuje. Rok 1889 je zároveň rokem, od kdy se do výšky 300 metrů nad Paříží tyčí Eiffelova věž.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz