Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zachrání Českou republiku migranti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Žoha

Velikonoce a koleda

V roce 2050 má být v Česku pouze 55 % lidí v produktivním věku (15 až 65 let).

Článek

Je neuvěřitelné, kolik politiků, poradců a odborníků řeší budoucnost Husákových dětí v důchodu. Ví se jediné, že je to fatální problém našeho státu. Česko vymírá jako většina Evropy. Všichni řeší důchodovou reformu, ale nikdo neřekne, že i kdyby každý důchodce měl na kontě 10 milionů, tak si za ně pak téměř nic nekoupí. To něco totiž musí někdo vyrobit a prodat, nebo poskytnout službu. Ale kdo?

V roce 2050 má být v Česku pouze 55 % lidí v produktivním věku (15 až 65 let).[1] I kdyby proběhly všechny modernizace, zvýšení produkce a efektivity služeb, nemohou uživit 45 % důchodců a dětí. Stát čeká obrovské zadlužení, propad životní úrovně a inflace, která zničí úspory. Zhroutí se průběžný důchodový systém. Něco podobného čeká celou Evropu. Všichni budou natahovat ruce, ale nebude dost sil do nich něco dát. Některým lidem se to může zdát přehnané, ale teď jsme na bodu zlomu. Na důchody je peněz málo, všechno se zdražuje i přes to, že máme dvakrát více pracujících než lidí, kteří pracovat nemohou. Přes minimální nezaměstnanost v mnoha oborech chybí lidé a bude to horší.

Vlády se důchody snaží řešit buď spořením na důchod, ale jak jsem psal, to nemá díky předpokládanému vývoji šanci cokoli změnit. Snižováním důchodů, což státní dluh nezachrání, jen dopředu deklaruje pokles životní úrovně důchodců. Prodloužení důchodového věku situaci také nevyřeší, protože oborů, kde se uplatní člověk po 65 letech, bude díky digitalizaci a umělé inteligenci prudce ubývat. Zůstane asi práce na směnách při obsluze robotických linek, služby, vysoce kvalifikovaná odborná práce, armáda, policie, záchranné služby, zdravotnictví, učitelé… Dokážete dělat, co děláte dnes, a bude to potřeba? Dokážete se rekvalifikovat na to, co bude potřeba dělat? V 65 letech?

Jediná věc, která může fungovat, je více lidí, kteří mohou pracovat a uživit extrémně silné ročníky 70. let v důchodu. Mohou to být naše české děti, nebo imigranti. Dost záleží na nás a vládě, kterou cestu si vybereme.

Mít děti je vůle rodičů obětovat jim velkou část svého života, je to radost i starost. Je to naše jistota, že výchovu a vzdělání, co jim dáme, nám později vrátí. Pokud ale vláda mladé rodiny bude podporovat jako doposud, silné nové generace se rozhodně nedočkáme.

Druhá možnost je přijetí migrantů, válečných i ekonomických uprchlíků. Je to cesta rychlá, otázkou je, co za to zaplatíme. Kulturní rozdíly jsou velké, jazyková bariéra, islám v převážně ateistickém Česku, ale hlavně morálka, vzdělání a pracovitost. Desítiletí se marně snažíme přizpůsobit nepřizpůsobivé. Lepší to asi nebude. Takže za mě, kdo může, mít děti, prosím mějte je, je to vaše nejlepší budoucnost. A vlády ignorantů co vymýšlí nesmysly místo, aby pomohli mladým, styďte se.

Anketa

Kolik máte nebo plánujete mít dětí jako rodina?
1
12 %
2
34 %
3
18 %
více
14 %
žádné
22 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 50 čtenářů.



[1] Věková struktura ČR s výhledem do roku 2050 https://www.czso.cz/documents/10180/92011146/13015819a4.pdf/11e3bc8b-69b5-4ee6-8f41-db854825b055?version=1.2

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz