Hlavní obsah
Názory a úvahy

Na sítích je každý obhájce rodiny, ale o staré rodiče se postará málokdo!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Česko se na sociálních sítích jeví jako konzervativní a rodinné. Pak ale koukáte na televizi a tam reportáž, že kolik je u nás sociálních domů pro seniory a že jejich počet nestačí. Tak jak to je?

Článek

Pročítáte-li příspěvky na sociálních sítích, někdy i relativně vzdělaných lidí, pak pod nimi ty diskuse, musíte nabýt dojmu, jak silně konzervativní země jsme. Zdejší konzervativci jsou nervózní už z úvodního ceremoniálu olympijských her, kdy se v něm objevili transsexuálové, drag queens a vůbec celá ta skupina LGBT. Rozuměj, lidí, co útočí na naše tradiční konzervativní hodnoty a jejich cílem je rozvrátit naši tradiční rodinu.

Ve svých pravidelných podvečerních chvilkách nesnášenlivosti se teď naposled pustili do íránské dívky, že nějaká transka bije ženy, že to je typická dekadence prohnilého Západu. Když pak padala spojení jako třeba „my čeští feministé“ stojíme za ženami, to už jsem slzel smíchy. Připomeňme si, že íránská boxerka Sadaf Khadem se narodila jako žena. Nepodstoupila žádné operace, hormonální léčby, jen je hříčkou přírody, kdy má ženské i mužské chromozomy. Z mého pohledu, jako každý na tomhle světě, hledá svou díru v plotě. Tak snad se k ní nedonese, že se tady nad ní pozastavuje parta duševních mrzáků. Ale pobavila mě jedna reakce na tyhle naše mravokárce. „Jako bílý heterosexuální muž si dám tak akorát kávičku. Tohle si holky musí vyříkat mezi sebou.“ A jen tak mimochodem, znáte novozélandskou hráčku rugby Portii Woodmanovou, holky?

Ale vážně. Když tedy ty tradiční hodnoty a tradiční rodina, tak jak mi kdo vysvětlí, že domy pro seniory praskají ve švech? Jejich počet nestačí, investoři s pomocí státu nestačí stavět.

Myslel jsem si, že správný konzervativec a obránce tradiční rodiny se snad má postarat jak o své děti, tak i o své rodiče? Nebo ne? Já tedy nejsem konzervativec, ani nějaký Onassis, ale normálně vychovaný syn, který se o svou umírající matku staral doma skoro rok, otci až do smrti vypomáhal. Občas, když se na to někoho zeptám, odpověď je, že nejsou možnosti (velikost bytu) nebo okolnosti (plat a děti). Hmm.

Na Facebooku to jsme všichni konzervativci, ale jak se stařík stane nepohodlným třeba kvůli ztrátě samostatnosti, šup, a už sedí na lopatě do pece „státního“ domova pro seniory. Odhozen jak odpadek. Jasně, chápu, každý si nemůže vzít rodiče domů, ale tak mu zaplatím slušné bydlení v domě se sociální službou, ne? Nebo mu zaplatím pečovatelku či pečovatelskou službu 24/7 v jeho bytě, ne? Kdyby tady byli skuteční konzervativci, tak státní/městské senioráty budou zet prázdnotou. Protože bude bohatě stačit síť soukromých domů se sociální službou.

To, jak se tady děti starají o své staré rodiče, to mi totiž přijde jako významně větší problém k řešení než to, že chudák íránská holka se narodila i s mužskými chromozomy. A nějaké řeči, „my jsme si nikdy moc nerozuměli“, neberu! Neboť, ať jsou či byli rodiče jací možní, tak přece každému z nás dali to nejcennější – život. Páni konzervativci!

Petr Vrabec, publicista

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz