Hlavní obsah
Názory a úvahy

Policisté vyhrožují stávkou. Ale při jediném vážnějším zásahu selhali!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Policistů je u nás nejvíc oproti jiným evropským zemím, mají výsluhy a ještě chtějí vyšší platy. Kriminalita naopak rapidně klesá. Teď ale hrozí stávkou, prý bude „horký podzim“. Dává vám to smysl?

Článek

Řekněme si, nač máme v dnešní době policii. Aby hlídala dopravní chování a zejména byla připravená na teroristické útoky, na nějakou tzv. banální kriminalitu rezignovala nejen policie, ale už i občané. Ukradené kolo? Hmm. A to se pořád bavíme o sboru, který je nejpočetnější na počet obyvatel v rámci Evropy.

S těmi útoky je to tak, že na tzv. aktivního střelce se policisté cvičí od roku 2011 (!) a při skutečném zásahu na Filozofické fakultě to pak byla strašidelná blamáž. Včetně toho, že se dokonce jedna policejní hlídka ještě před střelbou se střelcem prakticky „minula u dveří“… Dodnes vůbec nechápu, že po tomhle neodstoupil minimálně policejní prezident.

Pomáhat a chránit mě napadne vždy, když stojím v dlouhé koloně aut, Praha je totiž častokrát v klinické dopravní smrti. Víte, co by mohlo zrychlit a rozpohybovat kolabující dopravu k plynulosti? Dopravní policista, který křižovatku řídí osobně. Za prvé, vidí, který pruh potřebuje nejvíc jet, za druhé by si to před ním všichni ti troubové, co vjíždějí do křižovatky na oranžově červenou a tím ji ucpou, nedovolili! A kolik policistů, řídících dopravu při dopravním kolapsu, jste viděli za poslední rok? A kolik dopravních policistů jste vůbec viděli třeba za poslední měsíc?

Počet policistů, kteří berou výsluhy, je už bezmála třicet tisíc. Počet policistů ve stavu je něco přes čtyřicet tisíc. Je jich tak daleko nejvíc v přepočtu na osobu v celé Evropě. Kriminalita za posledních deset let přitom klesla zhruba o tři čtvrtiny. V přepočtu tak v průměru připadají ročně (!) na jednoho policistu zhruba tři trestné činy. No, to už je potřeba se ohánět, co? A ministr Rakušan do médií pořád říká, že v policii je podstav. A tímhle tempem budeme za chvíli platit víc policistů na výsluze než jich bude pracovat.

Ať už Sobotkova, Babišova nebo Fialova vláda, když se pustí do řešení problémů vysokých nákladů státu, vždy to je blbě. Socialismus se vším všudy. Což tedy zamrzí zejména u dnes středolevé formace – ODS, KDU-ČSL a STAN. Takže, oprávněně má teď jeden o naši zemi strach. A připomeňme si ještě, že s požadavkem být složkou ozbrojených sil a tedy mít také výsluhy se ozvali měšťáci, s požadavkem na výsluhy přišli dokonce i lékaři. Aneb, rozmohl se nám tu takový nešvar, kdo víc pumpne státní kasu.

Důvod podstrojovat silovým ozbrojeným složkám mají totalitní režimy. Výsluhy dnes nemají tak velké opodstatnění. Pokud jde o tolik zmiňované nebezpečí, tak elektrikář u armády, dopravní policista nebo nově uvažovaný městský strážník u přechodu pro chodce zase až takové riziko nepodstupují. A aby za to brali výsluhu až do výše šedesáti procent platu od odchodu ze služby až do důchodu, to pardon, proč? A to ještě řada z nich odejde do civilu, pobírá velmi slušnou výsluhu, a přitom dál pracuje prakticky na své pozici v armádě, u policie, akorát jako civilní zaměstnanec. To je také dost častý jev!

Snad jen vojáci na zahraničních misí nebo policisté ze speciálních jednotek, kteří opravdu nasazují život, by měli mít nárok na nějakou doživotní rentu. Místo toho se ale stát k veteránům chová až macešsky. A naopak vyplácí renty i těm, kdo službu proseděli v kanceláři. To vážně nedává smysl. A ještě s výhrůžkami stávky.

Petr Vrabec, publicista

Psali jinde:

Co ale nedává smysl, je vyplácet výsluhu někomu, kdo v plném zdraví po odkroucení příslušného počtu let odejde do civilu, navíc nikoli jako pracovník v terénu, ale z kanceláře, vyšší než čtyřiceti či padesátitisícovou výsluhu.

Tuto, valorizovanou, sumu pak takový jedinec pobírá až do své smrti, málokdo ji odmítne a nechá si přidělit státem vyměřený výrazně nižší důchod. Když si pak například v 50 letech sežene práci za 30 či 40 tisíc čistého, může si řadu let žít doslova jako maďarský gróf.

Více ZDE.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Police

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz