Hlavní obsah
Lidé a společnost

Příklad ruské dezinformační kampaně? Třeba i debata o České televizi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Základem dezinformační kampaně je vzít trochu pravdy, smíchat to s úplnou pitomostí a předhodit to plénu jako rádoby logickou úvahu. Poplatky veřejnoprávní televize. Klasický případ.

Článek

„Proč bych to měl platit, když se na to nedívám?“ To je typický příklad, kdy vnesete do debaty argument, který tam vůbec nepatří. Ale pro člověka méně vzdělaného a bez rozhledu to zní jako logická úvaha. Do toho další nešvar, že zde politici řeší své osobní války s ČT či ČRo a naprosto bez zodpovědnosti vůči odolnosti vlastní země čelit dezinformační válce nepřátelského státu takový poměrně přitroublý názor ještě podpoří, rozuměj mediálně zesílí.

„Veřejnoprávní médium (nebo také médium veřejné služby) je označení masmédia, které má příjem z veřejných peněz (prostředků) a právně definovaný rozsah a povinnosti. Cílem provozování veřejnoprávních médií je zabránit zneužití médií politickými stranami a podpořit média jako čtvrtý pilíř demokracie.“ Píše se na Wikipedii. Protože soukromé televize z principu pochopitelně hledí zejména na svůj zisk. A nejsou tedy nezávislé, ale závislé na inzerentech. Česká televize tedy plní funkci, že v případě potřeby zde najdu názory, které nejsou nebo nemusí být ovlivněny komerčními zájmy. Tedy, nemusím se na ni dívat, platím si existenci. Jako policii taky neužiju, jak je rok dlouhý, ale vím, že ji potřebuji.

A tedy ano, veřejnoprávní média, zvlášť v dnešní době, jsou pilířem demokracie. A co je zájmem nepřátelského státu? Rozkolísat stabilitu napadeného státu, v tomto případě se Rusko snaží rozkolísat stabilitu a zpochybňovat demokratické pilíře v České republice. To jsou standardy informačních útoků, které už před několika tisíci let popsal ve vojenské doktríně Umění války čínský vojevůdce Sun'c. Pro připomenutí níže oněch Třináct zlatých zásad!

Na druhou stranu, dost pitomě se chovají i zastánci České televize. Kdy zejména motají dohromady ony veřejnoprávní ideje s vcelku oprávněnými výtkami kvůli hospodaření a kontrole veřejnoprávních médií.

Ono zvyšování poplatků bez toho, aniž by se řeklo, zda je opravdu potřeba veřejnoprávní televize tak robustní, to politické a společenské debatě totiž zrovna nepřispívá. Jak jsem si v různých diskusích přečetl, vysílá se jen deset měsíců, o prázdninách se jen reprízuje, kamaráčofty, že tam pracují lidé s vadou řeči Jiuka Václuavek a Euiška Záueská nebo proč by měla ČT natáčet dokola třicet případů nových majorů?

Kriminálky natáčet zvládají soukromé televize. Sporťáci prominou, ale velké ligy a mistrovství Evropy nebo světa patří vzhledem k vysokým televizním právům na soukromé televize. Což se ale pomalu děje. A vůbec jsem tedy nepochopil, jak by to mohlo ovlivnit nezávislost veřejnoprávního média, kdyby jejich ekonomiku kontroloval nezávislý (!) Nejvyšší kontrolní úřad? Asi bychom měli jako občané vědět, na co a jak účelně se v ČT používá našich nějakých pět a půl miliardy ročně.

Neboli, všichni by se měli mírnit, současná opozice se trochu víc zamyslet, co občas do médií říká. Protože oni to ti její politici třeba ani tak nemyslí, ale nechtíc se fakt občas stávají užitečnými idioty v informační válce, kterou proti nám vede nepřátelské Rusko. „Proč bych měl platit televizi, když se na ni nedívám?“ Je toho opravdu klasickou ukázkou.

Petr Vrabec, publicista, zaostreno.eu

V médiích pracuji od roku 1992, například v České televizi jsem působil jako reportér a režisér pořadu Fakta, byl spoluautorem dokumentární série Česká mise o našich vojácích v zahraničních misích, později jsem psal jako reportér pro časopisy Týden a Reflex a jako komentátor pro internetový deník Forum24.

„Třináct zlatých zásad umění války“

1. Diskreditujte vše, co je v zemi protivníka dobré.

2. Vtahujte představitele vládnoucích vrstev protivníka do zločinu.

3. Podrývejte jejich dobré jméno. Ve vhodné chvíli je předhoďte pohrdání jejich krajanů.

4. Využívejte ke spolupráci bytostí nejpodlejších a nejodpudivějších.

5. Všemi způsoby dezorganizujte účinnost protivníkovy vlády.

6. Zasévejte mezi obyvatele nepřátelského státu vášně a neshody.

7. Stavějte mladé proti starým.

8. Vysmívejte se tradicím vašich protivníků.

9. Všemi způsoby vnášejte zmatek do zázemí, do zásobování a přímo do vojsk nepřítele.

10. Oslabujte vůli vojáků nepřítele bojovat pomocí smyslných písní, hudby a alkoholu.

11. Pošlete prostitutky, aby dokončily dílo zkázy.

12. Nešetřete sliby ani dary, abyste získali informace. Nelitujte peněz, neboť peníze takto vydané se vrátí stokrát.

13. Všude infiltrujte své špehy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz