Hlavní obsah
Názory a úvahy

Štvanice na olympijskou kolekci. Byla to krycí kampaň krále Ubu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Až se bude v Paříži zapalovat olympijský oheň, čeští sportovci půjdou v kolekci, na kterou Češi spustili štvanici.

Jedno z pravidel mediální krizové komunikace říká: Když máš v médiích problém, vytvoř jiné téma. Dostatečně emotivní, aby se k němu mohl vyjádřit každý.

Článek

A je potřeba tou pomyslnou naběračkou pořádně zvířit dno. Kde dřímou po grilovaných weisswurstech experti na očkování, státní rozpočet, válku v Gaze, válku na Ukrajině, na muslimský radikalismus, na módu, na politické neziskovky. Sice na škole trojkaři, čtyřkaři, životní lůzři, vždycky špatný úsudek, ale to se, vážení, zlepšilo tím, že jsme si založili facebookový profil.

A co by to tak mělo být? Nebinární, na fotografii černoch, visačka na rubu trika. A mladý sebevědomý návrhář. Ano, to by mohlo fungovat. Lhostejno, že sami sportovci si nástupovou kolekci pro zahájení olympiády chválí. To není důležité. A tak se rozjel tzv. shitstorm zejména na Facebooku, kde ho přes různé fanouškovské skupiny vedl jeden PR agent. A dlužno dodat, že velmi, ale velmi úporně.

A komu by to mohlo sloužit? V té době podle Seznam Zprávy podepsal klíčový svědek kauzy Dozimetr dohodu se státním zástupcem. Za spolupráci při obžalobě jen pokuta, že nebude x let statuár v obchodních společnostech a žádné vězení. Čistě teoreticky by to mohla být tzv. krycí kampaň pro Dozimetr, ale na druhou stranu proč, že? Bylo už po volbách do Evropského parlamentu…

Daleko spíš to mohla být krycí kampaň pro Andreje Babiše. Tomu se trochu začíná sypat impérium. Jeho firmám klesl zisk o více než čtyři pětiny. Najdete ZDE. Po evropských volbách přestalo být hnutí ANO součástí silné evropské frakce RENEW EUROPE. Samozřejmě by Andrejovi Babišovi mohly škodit či být nepříjemné mediální debaty, zda odešel sám nebo byl vyhozen. A hned vzápětí založil s proruskými Orbánem a Ficem frakci Patrioti pro Evropu, které se okamžitě začalo říkat Patrioti pro Rusko. A nadto do té frakce se přidala řada pravicových radikálů. Nejdřív někým strašíte a pak si s ním plácáte po ramenou. Taky nic moc pro zdejší voliče ANO.

Osobně se ale domnívám, že největší problém Andreje Babiše je vyšetřování nákupu zámečku a možné daňové úniky ve Francii. „Tamní národní finanční prokuratura šetří, zda v této věci nebyl spáchán daňový únik. Kvůli tomu se obrátila na několik států včetně Česka, aby při prověřování pomohly. V tuto chvíli, jak potvrdil Seznam Zprávám náměstek finančního prokurátora Antoine Jocteur-Monrozier, už získaly francouzské úřady odpovědi na všechny dotazy, o které žádaly.“ Napsaly Seznam Zprávy. Najdete ZDE.

A právě vývoj v Evropě, prakticky rozchod s Emmanuelem Macronem, jinými slovy ztráta vlivu právě ve Francii, značný pokles zisku firem a vyšetřování francouzské daňové správy, to je to, co zřejmě Andreje Babiše nejvíc pálí.

Takže, ať už byla či nebyla vedena jeho mediálními fámuly, kampaň proti olympijské kolekci sloužila nejvíc právě Andreji Babišovi. Navíc ale, nesla jejich rukopis. Negativismus, nesnášenlivost, bezohlednost. Hrubost a násilí na sociálních sítích. Když se s nimi pustíte do debat, tak jste počastovaní vulgaritami, nebo vlezdoprdelka pětidemolice, a tak dále a tak podobně. A samozřejmě s buranským tykáním. A když jim do toho začnete „házet vidle“ v podobě argumentů, zablokují vás.

Na ulicích je naše síla, říkal Klement Gottwald, když se spolu se svými soudruhy chystal na puč v tehdejším Československu. Sociální sítě jsou dnes těmi „ulicemi“, o které se neokomunisti opírají. Takže, jak patrno, jejich metody se za ta léta nezměnily. Jen doufám, že si lidé tady začnou uvědomovat, jak tahle negativistická atmosféra nás opět vleče k oné „socialistické“ bídě. Atmosféra, kdy se ošklivě plive na cokoliv nové. Když si vzpomenete na film F.A. Brabce, tak Andrej Babiš je král Ubu české politiky!

Petr Vrabec, publicista, zaostreno.eu

V médiích pracuji od roku 1992, například v České televizi jsem působil jako reportér a režisér pořadu Fakta, byl spoluautorem dokumentární série Česká mise o našich vojácích v zahraničních misích, později jsem psal jako reportér pro časopisy Týden a Reflex a jako komentátor pro internetový deník Forum24.

Foto: Zaostřeno

Printscreen: Zablokování na síti X

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz