Hlavní obsah
Názory a úvahy

V projektu Aktivní střelec se policie školí od roku 2011! To je, vážení, šok!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Policie prý také plánuje se při výcviku zaměřit na analytiku a střelbu. To jednomu spadne kámen ze srdce. A na osamělého střelce se prý školí teprve třináct let. Asi na nějakých workshopech.

Článek

Teda takhle, workshopy určitě budou, pro sdílené skupiny policistů a vybraných zaměstnanců vysokých škol. Uvedl to ministr Rakušan na tiskové konferenci ke střelbě na fakultě. Ale domnívám se, že všichni čekali něco docela jiného, než že se budou pořádat workshopy. Pane ministře…

Ale řekněme si zcela otevřeně, že je naprostý šok sdělení policejního prezidenta na té tiskovce. Projekt Aktivní střelec funguje na policii třináct let, od roku 2011! To jako myslíte vážně, pochlubit se s tím zrovna teď? Že to takhle – jakoby se nechumelilo a s kamennou tváří řeknete pozůstalým obětí a raněným? Zvlášť, když policie čelí nejen od nich obrovským výtkám kvůli tomu, že zásah nezvládla?

Zároveň pan policejní ředitel měl říct (to jsem zachytil jen v lištách kraulu při přímém přenosu tiskovky), že se teď policie zaměří na analytiku a střelbu? A co tedy procvičovala těch třináct let? A co vlastně vůbec procvičuje? To se jeden až bojí, podívat se do Registru smluv a kapitol policejního rozpočtu, kolik tedy tenhle projekt už stál!

Hlodalo to ve mně, že se policejní ředitel mohl přeřeknout. Ale ne. Na stránkách policie jsem našel třeba tuto zprávu: „V úterý 23. května v dopoledních hodinách proběhlo na základní škole v Kounově taktické cvičení policistů z Územního odboru policie Rakovník s názvem AMOK – AKTIVNÍ STŘELEC… Cílem cvičení bylo prověřit akceschopnost prvosledových hlídek, které byly pro takové události zřízeny, avšak se to netýká jen prvosledových hlídek, ale samozřejmě všech policistů. Sledovalo se u zasahujících, zda zvolí v této rizikové situaci vhodný taktický postup, který musí být veden k eliminaci pachatele. Úkolem policistů bylo velmi rychle a správně zakročit proti útočníkovi a eliminovat jej tak, aby byly škody na životech minimální. Zapsala nprap. Michaela Richterová, tisková mluvčí, P ČR Rakovník, 24. května 2017.“

Takže, zásah s takovou tematikou se roky cvičí. My si tady financujeme poměrně robustní a předraženou policejní armádu, ale v praxi je to pak taková blamáž!? Tak hlavně, že ta tiskovka byla samý brigádní generál a generál poručík. To má zase půl republiky frčky, ale lumpa chytit… Jestli ona nakonec nejsou pravda ta ošklivá, zlá slovíčka, že z policejní služby se stal hon na frčky a výsluhy? A určitě by nám měla policie „do pětníku“ vysvětlit ten projekt.

Petr Vrabec, publicista zaostreno.eu

Kriminalita se snižuje, přesto máme nejvíc policistů na počet obyvatel v Evropě. A ještě jim vyplácíme tučné výsluhy. Čtěte ZDE.

V médiích pracuji od roku 1992, například v České televizi jsem působil jako reportér a režisér pořadu Fakta, byl spoluautorem dokumentární série Česká mise o našich vojácích v zahraničních misích, později jsem například psal jako reportér pro časopisy Týden a Reflex a jako komentátor pro internetový deník Forum24.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz