Hlavní obsah
Názory a úvahy

Za střelbu na fakultě by měl Rakušan letět. Svou vinu má i Metnar a Hamáček

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Kdy jeden tou brutalitou až oněměl. Takových mrtvých a zraněných. Rodiče, co čekali na děti, až přijedou na vánoční prázdniny. Nepřijely. Vyšetřování? Zapomeňte!

Článek

Teď pronikly na veřejnost první poznatky z policejní hodnotící zprávy a státního zastupitelství. Případ se odkládá, zapomeňte! Pomiňme načasování před letními prázdninami, i to, že vyšetřování trvalo půl roku. Na dece pod slunečníkem zapomenete sami.

Ono totiž nejde o samotný ten zásah. Ten s největší pravděpodobností proběhl dost pitomě z toho prostého důvodu, že česká policie se od revoluce prakticky nereformovala. A dál si žije svůj „totalitní“ život – hodně esenbáků rovná se málo občanů odvážlivců protestovat proti represivnímu režimu. Možná trochu pomohl projekt Pomáhat a chránit, ale daleko víc pořád platí, že mladé policisty nejvíc ovlivňují staří policejní kozáci. A u těch byl vždy občan sprostý podezřelý.

Málo se ví, ale kriminalita v Česku dlouhodobě klesá. Před deseti lety zhruba 400 tisíc trestných činů ročně, dnes něco málo přes sto tisíc. Policistů naopak dlouhodobě přibývá, sice ne tak razantně, ale nejčastější stesk posledních deset let každého ministra vnitra, Peciny, Chovance, Metnara, Hamáčka a i nyní Rakušana, je – nedostatek policistů. Bodejť by ne, když je policejní stanice i v té poslední "díře"! A pozor, v Evropě máme nejvíc policistů na počet obyvatel. A pořád jich je málo? Dnes vychází v průměru na jednoho policistu k řešení cca dva a půl trestného činu ročně! No, to už se jeden zpotí…

Bavil jsem se o tom s několika znalými lidmi, policie by se prý měla reformovat ve smyslu sítě dobře vybavených prvozásahových jednotek s kvalitně vycvičenými policisty. Méně lidí, větší kvalita. Dopraváků by určitě taky stačila polovina, mě už několikrát za poslední rok zastavovali tři (!), ještě k tomu oblečení jak RoboCop. Co čekají, že nějaký ufuněný strejda jako já na okrsce u Okoře vyskočí z auta a začne střílet z ákáčka?

Prostě, policie by se měla modernizovat na dnešní a budoucí dobu. Připravit se na podobné útoky. K nimž dochází v USA a Evropě už dlouhé roky. Víte, svým způsobem chápu ty dva policisty, co v uniformě a pouze s pistolí, s hlavou už u stromečku, byli posláni hledat nějakého magora, co „má asi bouchačku“. Prakticky nevycvičení, neozbrojení, nezkušení. V boji zblízka a střelbě v objektu. Další věcí je to velení a vyhodnocování rizika, kdy se navíc policisté s tím magorem v objektech univerzity pořád nějak míjeli.

Takže ano, tohle jde jasně za policejním prezidentem a ministrem vnitra. Vít Rakušan by měl vyvodit politickou odpovědnost a odstoupit. Ovšem politická vina leží také i na ANO, které také mělo ministra vnitra, Lubomíra Metnara. ČSSD už voliči potrestali. Přesto to Lubomírovi Zaorálkovi nebrání se postavit teď do čela naštvaných pozůstalých. Ach jo.

Na každý pád, teď by se měly politické strany dohodnout napříč spektrem, jak se tak říká, a pustit se do reformy policie. A samozřejmě přestat přitom pořád malovat vše narůžovo a jen si rozdávat generálské frčky.

Jedna noticka na závěr. Zákon, který by upravil držení zbraně a zřejmě dokázal zabránit se člověku s psychickou diagnózou takhle ozbrojit, leží už dávno ve Sněmovně a čeká na schválení. Tam se ale pořádají několikadenní závody, kdo bude déle mluvit o ničem.

Petr Vrabec, publicista, více textů najdete na zaostreno.eu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz