Hlavní obsah
Umění a zábava

Vetřelci dávnověku - tak hloupé, až je to dobré

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution 3.0

Giorgio Tsoukalos

Fenomén „Vetřelci dávnověku“ vysílaný u nás na stanici Prima Zoom je stálicí nabídky. Pozoruhodné postavy v něm přesvědčují sami sebe i diváka o tom, že od počátků lidstvo bylo vedené mimozemskými bytostmi.

Článek

Určitě každý někdy během hledání zajímavého pořadu přepnul na Prima Zoom a spatřil výrazného moderátora s prapodivnou frizúrou, jak debatuje s dalšími hosty ve studiu o existenci mimozemšťanů.

Pořad se jmenuje Vetřelci dávnověku, což je trochu nepřesný překlad originálního znění Ancient Aliens.

Mimozemšťané, kam se podíváš

Seriál je vysílaný kanálem History Channel od roku 2009 dodnes a čítá už více než 260 epizod. Zkoumá pseudovědecké hypotézy starověkých astronautů v nekritickém a dokumentárním formátu. Mimo jiné se hosté zaobírají tématy jako Atlantida, UFO, různé konspirační teorie, ale i svobodné zednářství, NWO, zaniklé dávné civilizace nebo léčení krystaly.

Průběh dílu bývá vždy podobný. Ve studiu diskutují dva až tři hosté, následuje hlavní myšlenka dílů v dokumentárně laděném duchu a následná diskuze. Často se ještě připojí další host přes videohovor.

Témata jsou zajímavá, fotky a „důkazy“ občas překvapí, ale snad v žádném díle tato partička „vědců, žurnalistů a nadšenců“ nepředložila konkrétní důkaz a na konci vznikne více nezodpovězených otázek než na začátku pořadu. Velmi často nadšeným přikyvováním a souhlasy vysloví domněnku, že za tím stáli mimozemšťané.

Jejich přesvědčení a zapálenost bývá nakažlivá, člověk má pocit, že kupí na hromadu jeden nevyvratitelný argument za druhým a z pseudovědy se stává opravdu něco zajímavějšího. Ale berme to s rezervou.

Podíváme se na hlavní a časté aktéry tohoto pořadu. Kdo jsou? Jakou mají reputaci nebo odbornost?

Giorgio Tsoukalos

Hlavní tváří a producentem nejnovějších řad je rodák ze Švýcarska s řeckými kořeny, na první pohled zapamatovatelný Giorgio A. Tsoukalos. Vystudoval komunikační studia na univerzitě Ithaca v New Yorku.

Je zajímavé, že vystudovaný obor komunikace se hodil pro jeho kariéru, kterou začínal jako promotér kulturistických soutěží jako MR. Olympia nebo Grand Prix v San Francisku. Tato věda zkoumá mezilidské vztahy, chování a komunikace a opírá se o empirické zkoumání, kritické analýzy a statistiky. Tato znalost mu nejspíše pomohla v umění vydávat domněnky za důkazy s velkou přesvědčivostí. Napomáhá tomu i vizáž archeologa a masivní náhrdelník z minerálů, které tvoří a prodává jeho manželka Krix Beeble.

Nemá vystudován žádný obor historie, astronomie nebo podobného odvětví, přesto dokáže mluvit o těchto disciplínách odborně a má velký přehled (samozřejmě, je to dáno hlavně scénářem dílů).

Kultovním se stal jak jeho účes, tak hlavně různá meme, upravovaná a přebíraná celosvětovými vtipálky.

Nick Pope

Nick Pope je anglický žurnalista, spisovatel a bývalý zaměstnanec ministerstva obrany britské vlády v letech 1985 - 2006. V letech 1991 - 94 byl zodpovědný za vyšetřování pozorování UFO, zda neohrožuje bezpečnost UK. V roce 2009 britské ministerstvo zrušilo program pozorování a Nick Pope se přestěhoval do USA. Pope nesouhlasil s oficiálním vyjádření vlády ohledně UFO, zřejmě buď pod tíhou neodtajněných informací nebo osobního přesvědčení.

Foto: Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution 3.0

Nick Pope

Pracuje v médiích, uvádí sci-fi filmy a napsal několik knih a dva romány. V pořadu Vetřelci dávnověku vystupuje velice často a patří mezi „povolanější“ hosty pořadu.

David Hatcher Childress

Childress je americký autor, vydavatel a „archeolog“. Sám se označuje za darebáckého archeologa, i když nemá žádný titul. V pouhých 19 letech odešel z univerzity v Montaně a odjel do světa objevovat své archeologické zájmy. Ze zápisků z cest vydal několik knih Ztracená města (Afriky a Arábie; Číny, Střední Asie a Indie; Jižní Ameriky atd.).

Založil si vlastní nakladatelství, do kterého zpočátku přispíval sám svými knihami o rozličných tématech jako starověké záhady, UFO v dnes i v historii, tajné společnosti, potlačovaná technologie, kryptozoologie nebo konspirační teorie.

Následně vydával knihy stejně smýšlejících autorů a také pořádá zájezdy na zajímavá místa, o kterých píše.

Jeho práce a domněnky jsou trnem v oku renomovaných archeologů a vědců, přesto si z toho sám auto knih nic moc nedělá a přibližuje své myšlenky a bourání zavedených historických reálií ve svých dílech a periodikách.

Erich von Däniken

Erich Anton Paul von Däniken se narodil v roce 1935 ve Švýcarsku. Patří mezi nejznámější propagátory teorie o starověkých astronautech a byl také jedním z prvních, kteří tuto teorii vnesli mezi čtenáře.

Von Däniken není žádný akademik, chodil na katolickou školu, z níž odešel kvůli krádeži a prvnímu přestupku proti právu - dostal podmínku za krádež. Také odmítal na katolické škole výklady z Bible a místo toho propadl astronomii a víře v UFO. Poté se učil jako hoteliér, než se vydal do Egypta.

Foto: Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution 3.0

Erich von Däniken

Pobyt v Egyptě ho okouzlil a začal se zajímat o historii a UFO ještě více do hloubky. Napsal první články o paleoastronautech, ale dostal se do dalších potíží - v Egyptě obchodoval se šperky a byl odsouzen za zpronevěru na devět měsíců vězení.

Ve vězení také napsal jednu ze svých knih - Vozy Bohů. V ní sepsal myšlenky na starověké civilizace, kterým pomohli s rozvojem mimozemšťané, které považovali za bohy.

Jeho práce se staly bestsellery, ale akademikům z nich vstávaly vlasy hrůzou, a dokonce vydávali knihy, v nichž rozporovali jeho teze a důkazy.

Jak sám Däniken přiznal, spoustu věcí si přikrášlil nebo dokonce vymyslel, ale nebere se jako akademik, ale jako spisovatel, který nabízí jiný pohled na historii.

Jeho díla inspirovala třeba filmy jako Hvězdná brána, Akta X, Star Trek, Indiana Jones, Věc nebo komiks Eternals. Na jeho myšlenkách je postaven i seriál Vetřelci dávnověku.

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Aliens

https://cs.wikipedia.org/wiki/Giorgio_A._Tsoukalos

https://en.wikipedia.org/wiki/Nick_Pope_(journalist)

https://en.wikipedia.org/wiki/David_Hatcher_Childress

https://www.cestovatelskestredy.cz/osobnosti/erich-von-daniken

Prima Zoom - Vetřelci dávnověku

Anketa

Věříte, že myšlenka paleoastronautů může být pravdivá?
Ano, určitě
70,7 %
Možná z části
15,1 %
Ne, přijde mi to hodně přitažené za vlasy
14,2 %
Celkem hlasovalo 2352 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz