Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jak poznat, že vztah je toxický? Diagnóza často napoví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexel

Poznat, že žijeme v toxickém vztahu, není snadné. Především, když nám dává ze začátku pocit, že jsme konečně milované a pak propadáme do závislosti. Ale i to, že každý muž toxicitu projevuje jinak.

Článek

Rozpoznat, zda vaše drahá polovička má rysy manipulátora, je složité. Za prvé nám brání naše závislost, vidět jej očima, které by nebyly zamlženy akutní potřebou s někým být a sdílet s ním. Prostě mít chlapa či ženu.

Za další máme „zkreslený“ pohled na pojem „toxický partner“. Co to znamená? S obdobně naladěnými osobami jsme se už setkávali od dětství. Jejich chování, způsob žití ve vztahu a jednání s druhým z partnerů, nás programovalo, a především ukazovalo obraz takového člověka. Toxický partner je takový a makový, chová se přesně jako můj otec (matka, děda, strýc, nevlastní otec apod.).

Často se mě ženy ptají: „Je ten můj taky?“ Zažily turbulentní partnerský život rodičů, byly svědky psychického týrání a viděly i následky toho fyzického. Prožívaly strach, když se nechovaly dle určitého daného modulu, trpěly za své matky, které byly podrobovány krutému výslechu při minutovém zpoždění. Přesně to vše mají zafixováno, jako předobraz tyrana.

Výběr partnera je podvědomý a vybíráme dle vzoru otců, ale často se ženy uchylují k úhybnému manévru. Než být psychicky a fyzicky týraná a trpět jako jejich matky, ženy hledají své protějšky ve vodách jiných. Jenže, musíme si uvědomit, že v našich očích se otec jevil jako tyran a bezcitný muž, a to v nás zanechalo citový deficit, strach z mužů a odpor k sobě. Selekci, životního druha, ovlivňují právě tyto vzorce, strachy. Je tady velká pravděpodobnost, že i při „lovu v jiných vodách“ chytíme opět stejného ptáčka, jen v laskavější formě. Předobraz byl skrytý zraněný chlapec, jenž se schovával za tyranii. Toto vše stojí za tím, že i druh z „jiných vod“ nebude mít zpracované téma žen, především vztah s matkou. V nitru zůstane ten malý chlapec, ublížený a nešťastný, ale toto vnitřní nastavení nebude projevovat skrze agresi, ale skrze submisivitu. Vyvolá ve vás pocit, že potřebuje pomáhat a chránit. Nahradíte mu matku, a jak asi tušíte přes svoji potřebu zachránit a zasloužit si lásku, bude i on ten, kdo povede pomyslné nitky loutky, kterou jste vy.

Hodně o tom, jaký vztah prožíváme, a to pěkně natvrdo, bez našich růžových brýlí a omluv jeho chování, přestříkávání situací, nám napoví naše zdravotní problémy. Takový toxický vztah se projevuje nejen na úrovni fyzické: problémy se srdcem, poruchy příjmu potravy, obezita, záchvatovité jezení, migrény.

Ale i na psychice. Ti, kdo žijí v takovém svazku, mají sklony od depresí až po fóbie. Někdy to může zajít až k sebe trestání a myšlenkám na sebevraždu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz