Hlavní obsah
Seberozvoj

Kdy je pomoc ostatním sebedestruktivní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.cz

Životní oběť je toxický partner, co se nejen milostných poměrů týká. Zasahuje svojí energií i do pracovních rodinných a mezilidských vztahů. Stejně je to i s tím, kdo je věčný samaritán.

Článek

Ten sice na první dobrou dělá dobrý skutek, ale podíváme-li se hlouběji na příčiny, proč je tak nápomocen, nehledíc na svoje potřeby. Zjistíme, že i ten zachraňující stejně jako jeho protipól si nesou ve svých podvědomých myslích obdobná emoční zranění.

Nepřijetí, absence lásky a emočně chladné rodinné zázemí. Jen každý má jiný výstup ve světě dospělosti. Jeden má naprogramované v podvědomí, jak si vynutit pozornost a druhý, jak si ji zasloužit.

Pomocí pojmů z biologie lze toho trpícího přirovnat k cizopasné liáně a jeho opak ke kmeni stromu, okolo kterého se obtáčí. Stejně tak člověk uvězněný v emocích a bolestech, hledá svého hostitele, který by ho vyvedl na světlo.

Pomáhat ostatním by se mělo. Především ženy jsou od přírody pečující a pomáhající. Ale pokud mají v sobě nevyřešená emoční zranění, jejich sebevědomí je na nule a silný citový deficit je drtí, dokážou se pro druhé přímo rozdat. Jejich touha po pochvale je tak silná, že jako magnet si přitáhne právě ty brečící a neustále nespokojené ženy, ale i muže. Pomáhají do roztrhání těla. Aniž by si uvědomily, že jde o „donkichotství“.

Pokud žijí ve vztahu, vybírají si životní ztroskotance. Alkoholiky. Gamblery. Různě závislé a citově chladné despoty. Jsou to vztahoví „držáci“. Jen tak vztahy neopouští, mají totiž vedle muže, který potřebuje jejich pomoc.

Popřípadě zůstávají samotné a pečují o všechny okolo. I zde dávají nevyžádané rady a jsou schopny pomáhat bez předchozí žádosti. Obětují se pro rodiče.

Nemyslí na sebe a ani na své potřeby. To, že je někdo potřebuje je pro ně hnací motor vpřed. Znamení, že jsou důležité a potřebné.

Jenže často jsou to nakonec ty, co slzí samy nad sebou. Končívají osamocené, vyhořelé a nešťastné. „Lidi jsou zlí, jen mě využívají. Já jsem všem pomáhala a ani pes po mně neštěkne.“ Hořekují. „Když mi je zle nikdo mi nepomůže.“ Z velkého samaritánství automaticky padají to role životní oběti. Čekající na zázrak a svého Mesiáše.

Důležité je vědět, že zde máme na výběr. Změnit se, zpracovat traumata, vyladit podvědomá nastavení a především, vědět, co chci od života a dát sama sobě přednost před ostatními.

Jak na to? Sleduj mé články. Naučím vás to!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz