Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Proč žiji s manipulátorem? Vždyť jsem byla milovaná dcera

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

I milujicí otec může vehnat svoji dceru do náruče toxického partnera. Vše závsí nejen na notné dáce lásky, ale i na vztahu rodičů a především zralosti obou rodičů.

Článek

K tomu, aby táta své dceři neudělal medvědí službu, co se budoucích vztahů týká, je důležité nejen to být milující a podporující taťka, ale i být zralý chlap, který je celé rodině oporou, ochráncem a dává všem pocit bezpečí.

Důležitý je i vztah rodičů. Spokojené manželství a naplnění citových potřeb obou z manželů (druhů) jsou klíčovými faktory a předurčují dívenkám cestu k jejich spokojeným životům po boku toho pravého. Po vylítnutí z rodinného hnízda pak do světa odchází mladá, sebevědomá žena. Ona přesně ví, co je to být milována a v jejím zorném úhlu končí jen ti muži, jež její sebelásku a sebevědomí umí ocenit, hýčkají ji a jsou jí oporou.

Jenže?! Kolik takových žen je?! Sama ve své praxi jsem se setkala buď se ženami, které měly nezpracovaný vztah s nefunkčním otcem, anebo ženami, které měl v hrsti manipulátor, i když byly těmi milovanými dceruškami. Proč?

Nezralý otec zahrne sice dívku láskou a ona je přijímaná a hýčkaná holčička. Jenže jako hlava rodiny pokulhává a veškeré povinnosti přenechá na své drahé polovičce. Žije si svůj klukovský život, v těle dospělého. Víceméně je dalším dítětem v rodině! Ač je tu dostatek láskyplnosti, chybí tu ten pocit bezpečí, jistoty a ochrany. Chybí tu ten, ke komu by bylo možné vzhlížet!

Za to, čeho je nadmíru, je utahaná matka, vyhořelá, křičící a manipulující. Mladou ženu pak čeká buď stejný osud jako její matku, a to výběr „slabého“ muže, anebo svůj výběr zacílí na toho, který v ní vyvolá pocity bezpečí, autority a síly. Všeho, co jí zploditel nedal. Raději, než žít jako jejich matka, volí roli submisivity.

Táta, žijící v nespokojeném vztahu, ze kterého neví, jak ven, je vlastně taky nezralý. Než aby svou situaci řešil, raději svoji životní družku zavrhne a na její místo „povýší“ dceru. Ta ji zastupuje mimo plnění manželských povinností všude. Je jeho vrbou, tou, se kterou sdílí své pocity, tou, které splní vše, co jí na očích vidí, jezdí s ní na dovolené, výlety, představuje svým známým a přátelům. Stává se na svém potomku závislý. Idylka však končí pubertou, kdy okolo dívky se začnou hemžit kluci. Vyšší level je už jen její dospělost a potřeba žít ve vztahu.

Důležité, ale zároveň velmi obtížné, je nechat svoji holčičku žít svůj život. Smířit se s tím, že začíná etapa nového života pro oba. Není-li tomu tak, dochází k boji mezi dvěma kohouty na jednom dvoře. Zde je ta nebohá dívčina mezi nimi. Hra na city, vyvolávání lítosti anebo „nůž na krku“ - buď já, nebo on, manipulování umí zamotat hlavu. Mladší sok se může stáhnout anebo použít stejnou taktiku. Manipulaci. S tou přetrhá veškeré rodinné vazby. Omezí jejich styk na minimum nebo úplně.

Zvítězí li druhá strana, je otázka seznámení se a žití s jiným absolutně nulová. Záleží zde na síle zmanipulované, na zpracování bloků na duši a rozhodnutí změnit svůj život.

Změnit tuto situaci je vyšší dívčí škola života. S pomocí terapeuta však se dá zvládnout a překonat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz