Hlavní obsah

Jak zvládnout životní krizi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Eva Bronzini/www.pexels.cz

Životní krize je volání duše po návratu ke svým kořenům. Rodina a okolí nás formuje od našeho prvního nadechnutí, pěchují nás do pomyslných formiček, pravidel a zvyků. Ty musíš to vydržet a žít?!

Článek

Krůčky k sobě, které by změnily náš život a vedly nás ke spokojenosti existují. Není to žádná magie, metoda určená jen pro vyvolené nebo nesmysl, co tahá z lidí peníze. Jedná se o každodenní uspokojení svých potřeb, jak duševních, tak i fyzických. Většinu z nich ani nevnímáme. Prostě jedeme na automat, předávané rodinné „know how“. Zásadní otázka, však zní:“ Je mi v takto nastavených parametrech, dobře?“

Přežíváme totiž v modulu MUSÍŠ! Nikdo se nezeptal. „Co chceš ty?“ Rodinná pravidla a zákonitosti nás napěchovaly do formiček. Zatlačili nás hluboko do určitého vzoru chování. Každý člověk má jiný otisk prstů, jedinečný, ale skrze výchovu je nám vštěpován ten rodový.

Dítě má potřebu lásky, být milováno a velmi brzy si uvědomí, že pokud bude naplňovat daný obraz a požadavky zploditelů, tím je blíž ke přísunu další dávky. Být hodná holka či kluk se prostě vyplácí. Zastrčí někam hluboko do podvědomí „co chci“ a jedou v módu „co chtějí ostatní.“ Ženou se za pochvalou, láskou a přijetím, jak ohaři za kořistí, aniž by si uvědomovaly, že „umlčují“ své já. Boří své sny a připravují tím muka pro svoji duši.

Následky toho všeho se razantně projeví okolo čtyřicítky. Krize středního věku je volání duše SOS. Prober se konečně. Tohle není život, co chceš žít. Projevuje se to celkovou nespokojeností v životě, vyhořením, ztrátou smyslu bytí a s tím v ruku v ruce jdou partnerské i pracovní problémy.

Podívejte se okolo, ale i sami na sebe. Žijete svůj život? Nebo přežíváte za počítačem, do kterého ládujete jednu fakturu za druhou, ale přitom toužíte létat. Možná léčíte lidi, jen proto, že lékař v rodině je poklad namísto toho, abyste si splnili sen a pěstovali kytky či studujete práva (i mít právníka v rodině je terno) a zatím vás baví práce se dřevem.

Úmorné volání však většina populace chce umlčet. Alkohol, drogy a jiné závislosti sice tuto funkci splní, ale po jejich odeznění jste opět tam, kde na začátku. Jenže s daleko větší razancí. Čím více se snažíme volání utlumit, tím silněji ho pociťujeme.

Řešení existuje. Najít sebe. Dovolit si žít to, co jste chtěli, než vás napěchovali do, pro ně správných mezí a zformovali k obrazu svému. Ponořit se hluboko do svého podvědomí, tam jsou uloženy vaše sny, talenty. Tam jste skryti vy, originální, veselí, spokojení.

Jak vyjít z krize a žít své vize. První krok je napojení se na sebe skrz smysly. Zahrát si na slavného detektiva a zkoumat, co vám dělá dobře a co ne! A díky tomu najít věci, činnosti, které vás nabíjí energií, radostí a dávají vám nový rozměr do života.

Jak na to, se dozvíte v dalších článcích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz