Hlavní obsah
Seberozvoj

Sám sobě terapeutem 2 - vylaď se přes chuť

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels-cottonbro

Vyladit se přes chuť je další smysl, který nám může zlepšit náladu a dodat energii a pohodu. Chuť má však i svá úskalí. Naučte se ladit přes chuťové pohárky, tak abyste se úskalí vyhnuli.

Článek

Ladění přes sluch, přes krásnou hudbu, šumění lesa, zpěv ptáků je obsahem prvního dílu této série. V něm i vysvětluji, proč nevíme, co je to naše „pravé ořechové“ a že se jako děti snažíme být milované. A jdeme na to přes roli hodné holky či kluka.

Tentokrát se pojď poznávat samu sebe přes další smysl a tou je chuť.

Právě chuťové pohárky jsou asi tím nejvíc ovlivněným smyslem. Vliv je natolik silný, že může vést i k různým poruchám, odporu k jídlu, bulimií a dalším poruchám příjmu potravin.

Každý z nás má na černé listině nějaký ten pokrm.

Každý z nás vyzkoušel různé stravovací plány a diety. Hubnutí se zázračnými dietami je jednou z forem, které může ohrozit zdraví. Často bez ohledu na tělo i duši zkoušíme, co se dá.

Doba taky není přátelská k našim stravovacím návykům. Stres a málo času je cestou k chaotickému stravování. Jídlo si nevychutnáváme, ale automaticky jej jíme, aniž by nám jezení dalo ten požadovaný výsledek. Uspokojení chutě.

Takže STOP! Pojďme se ladit přes smyl chuť

Zkoušejte nové chutě.

Dopřávejte si své oblíbené jídlo.

Vychutnejte si jej.

Udělejte si dostatek času na oběd či večeři.

Šálek kávy si vypijte v klidu.

Poslouchejte své tělo, je výborný navigátor. Ani sebemodernější diety nejsou pro vás dobrá volba, pokud se cítíte unavená, nafouklá, máte migrény nebo žaludeční potíže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz