Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Vliv matky na vztahy syna

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels-anastasia-shuraeva

Do věku okolo jedenácti let je syn pod ochrannými křídly matky. Ta jej učí, co je to láska a tím staví základní kámen jeho budoucím vztahům.

Článek

Pro vývoj syna je důležitý milník okolo jedenáctého roku života, kdy by měl výchovu převzít jeho otec. A pod jeho dohledem pomalu a jistě vstupovat do role muže. Domorodé civilizace pořádají přechodové rituály. U každého z kmenů vypadá jinak. Přes přežití v buši, po vypití odvaru z durmanu, který má vymazat dětství z hlavy nebo přebíhání stáda býků po jejich hřbetech.

„Mezi dětstvím, jinošstvím, dospíváním a mužným věkem (dospělostí) mají ležet ostré hranice zkoušek, smrti, činů, obřadů, příběhů, písní a soudů.“

— Jim Morrison- zpěvák

Do dovršení tohoto věku jej má pod svými ochrannými křídly jeho matka. Toto období je neméně důležité, a to především po citové stránce. Chlapec poznává, co je být milován. Přísun lásky a přijetí je základní kámen citového nastavení, které je důležité pro jeho vztahy.

„Matka je … jediný člověk, který může dítě správně seznámit se světem. Ví, jak na to …, protože je jeho matkou.“  — Donald Winnicott 1896–1971

Nejsou li však v tomto období jeho citové potřeby naplněny a spíše pociťuje odmítání uzavírá se do sebe. Schovává své srdce, aby nezažil bolest z nepřijetí. Stává se emočně chladný, a dokonce může ženy až nenávidět nebo se jich bát. A to je vše příčinou, že do vztahu vstupuje jako nezralý. Je po emoční stránce zraněný chlapeček v těle muže, který hledá spíš „matku“ než partnerku.

Komplikací ve vztahu je mnoho. Jednou z nich je narození potomka, kdy je mu „sebráno“ jeho místo a on se dostává do emočního víru a paniky. Dopuje se přes nevěry, a pokud mu cestu zkříží „náhradnice“ odchází ze vztahu.

Stejně jako ženy i muži mohou s citovým deficitem pracovat. V prvé řadě poznat sebe, své kvality, ale i ty temné stránky, přijmout se a vyladit si vztah sám k sobě. To, že se naučíte mít rád vám pomůže od vandrování od jedné k další a k jiné. Pomůže vám odstranit „kletbu věčného hledače“ a soustředit se na věci důležitější.

Člověka si můžete představit jako zahradu. Každá část našeho života je jako semínko, které vyroste ve strom. Když zažijeme trauma, které nedokážeme rozřešit, náš vývoj v oblasti, které se trauma dotklo, se zastaví. Pokud by tato část nás samých byla rostoucí sazeničkou, po prožití traumatu přestane růst a  zůstane sazeničkou, přestože v ostatních oblastech dospějeme.“

 — Teal Swan americká duchovní učitelka 1984

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz