Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Žárlivost je vlastně násilí, jehož obětí je láska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Markus Winkler

Žárlivost je vlastně násilí, jehož obětí je láska. Sidonie-Gabrielle Collete.

Článek

„Žárlivost je hrozná vášeň; podobá se lásce, je však jejím pravým opakem; nechce dobro milovaného, nýbrž jeho závislost a svoje vítězství nad ním.“

— Henri Fréderic Amiel švýcarský filozof 1821–18811

I žárlivost má kořeny hluboko v našem podvědomí. Semínka jsou zaseta v období dětství. To a mnoho dalších typů chování ve vztazích jsou pomyslnými hřebíčky „do rakve partnerství“.

Chorobná žárlivost je vlastně jen obrana toho, co člověk získal a má. Spojená s iracionálním pocitem strachu. Žárlivcovy obavy, že přijde o získaný protějšek, strach z odloudění jiným a představa osudu, který jej nakonec čeká. Zůstat na ocet není nijak lákavé.

Jedincova touha po velké lásce, kde je jediný a bezmezně adorovaný a přijatý, je enormní. Citový deficit díky situaci v původní rodině abnormálně silný.

Chybějící objetí a láska od matky, spolu s absencí podporujícího a milujícího otce, velmi častá rivalita se sourozenci o místo v rodině, preferování druhého z dětí a emočně bouřlivé rodinné prostředí. To jsou příčiny a základní kámen právě programu žárlivosti. Toto programování v dospělosti má na svědomí to, že postižená osoba zápasí s démony. Touha a hlad po lásce, panický strach ze samoty a opuštění a obavy, že nebude milován.

A právě toto prokletí poznamená jedince nízkým sebevědomím, nedůvěrou k lidem a utápění se v emocích z nezpracovaných traumat.

Takto postižený pak v milostném životě se uchyluje ke kontrole, osočování, neustálého vyptávání, nedůvěře a stalkingu – od otázek kde, s kým, kolik vás tam bylo, po utajené pronásledování, lustraci mailu a telefonu až po fyzické a psychické násilí. Toto chování vyvolává ve vztahu hádky, spory a dusnou atmosféru.

Další roli zde hraje emoční závislost, o které bude některý z dalších článků.

Co tedy máte dělat, když jste žárlivec nebo jeho partnerka? Či naopak! Důležité je si uvědomit, že právě tento problém se týká vaší osoby. To je první a velmi důležitý krok. Pak přichází další neméně důležitý – změna svých podvědomých nastavení. Léčba sebevědomí. Poznání svého já! A dopracování se k tomu, že lásku si zasloužím a mám se rád/a.

Ze začátku je třeba pracovat s podvědomými vzorci. Každý z nich změnit tak, aby jej doprovázela příjemná emoce. Jak dnes víme, právě silně se nám zapisují do podvědomí právě ty události, které mají vliv na naši psychiku. A to ať v pozitivním tak v negativním smyslu.

Takový vzorec „Nikdo o mně nestojí“ (negativní) – můžete lehce změnit v „Ti praví o mně stojí vždy“.

A už jen najít ve svém životě, ale i klidně za pomocí filmu situaci, kdy, jste pocítili tento pocit.

Příklad:

Babička mě vždy ráda viděla a koupila mi bonbóny.

Můj pes mě vítá každý den.

Moji klienti si u mě objednávají zakázky.

Trenér mě vždy nominoval na zápas.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz