Hlavní obsah

Eutanazie. Svoboda není jen o tom svobodně žít, ale i svobodně zemřít.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Kdy už to bude? Téma eutanazie se mi v myšlenkách stále vrací a není to poprvé co o něm píši. Další volební období jedné z vlád je pryč. A nic. Úplně stejný výsledek jako za minulé dvě období. NIC.

Článek

A nejhorší na to je, že je úplně jedno kdo je u moci. Zda současná vláda nebo minulá vláda, která je nyní v opozici. Ani dnešní opozice neudělala pro legalizaci eutanázie v době kdy byla u moci vůbec nic a to na to měla osm let. I dnes lze možno slyšet z opozičních lavic nulovou aktivitu.

Nikdo toto téma neotevřel.

Jakou má volič vůbec šanci, aby hlas jeho zvoleného zástupce byl pro eutanazii a snažil se ji prosadit? Je pouze jediná politická strana zastoupená v Parlamentu, která zcela bez výhrad podporuje eutanazii a vnímá problematiku kolem milosrdné smrti stejně jako já.

Její volbou tedy příznivci eutanázie nemohou udělat chybu. Nebo mohou? Tohle není žádná volební agitka, pouze jakési zoufalé konstatování příznivce a podporovatele eutanazie.

BEZMOC.

Podpora eutanazie se ve společnosti zvyšuje a jeden z posledních výzkumů hovoří o 73 procentech. O tom již jsem psal a přidal další argumenty. Nemá smysl se opakovat.

Kdo je těch 73 procent lidí podporujících eutanázii? Jsou to nějací zakuklení progresivní liberálové? To je přece nesmysl…

Problém je v tom, že jediná politická strana podporující bez výhrad eutanazii je označována jako progresivní a liberální, což skutečně je. Jsou to Piráti.

“ Svoboda člověka je jednou se základních hodnot. A svoboda není jen o tom, svobodně žít, ale i svobodně zemřít a respektovat přání umírajícího"

Jak rád bych tuto větu, jejíž část jsem použil v nadpisu, slyšel z úst jiných politiků. S jejím obsahem souhlasím a mluví mi z duše. Problém?

Tuto myšlenku pronesl, nyní už bývalý předseda Pirátů, Ivan Bartoš. To snad někde musel číst? Podobný citát jsem nikde nenašel a tak musím připustit, že to má z vlastní hlavy.

I další strana podporující eutanazii, ovšem opatrně s výhradami je možno označit za liberální. Je jím STAN. A to je vše…

Všichni ti ostatní hrající si na velké konzervativce jsou proti. V jednom šiku SPOLU, kde jsou proti eutanazii všichni. Jak ODS, tak TOP 09 a pochopitelně i exoti ze středověku - Lidovci. Hned vedle SPD. A co ANO? Ve dvou minulých vládách, kterých byla součástí se nic nedělo a názory tohoto „hnutí“ jsou tak rozplizlé a těkavé, že mohou každý den říkat něco jiného. Žádný pevný názor.

Další rok do konce volebního období se nic dít nebude a dál? Také asi nic, většina politických stran je proti a ty další jsou bez názoru nebo kličkují. Další ztracené roky čekání?

To je asi nejvíce paradoxní situace v české politice. Údajně progresivní a liberální myšlenku uzákonění eutanázie podporuje velká většina voličů, kteří přitom s progresivismem či liberálními myšlenkami nemají nic společného. A proti nim jdou tzv. konzervativní politici, ti které si většinou sami zvolili, aby je „zachránili“ před eutanázií, která pro ně má představovat liberální nebezpečí.

Budete volit ODS nebo ANO? TOP 09 nebo SPD? Je to úplně jedno, žádná z těchto stran nepodporuje, co si přeje většina voličů.

Klidně můžete sedět doma a pokud budete mít smůlu, můžete u toho i velmi bolestně umírat a prosit své blízké o smrt.

Vašim politikům je to většinou úplně jedno a ještě budou mít u toho hloupé řeči o konzervatismu, liberálním nebezpečí a vaší záchraně před „vražděním“.

Eutanazie už dostala svojí politickou nálepku a o fakt, že dobrovolná volba milosrdné smrti je nejvyšším projevem aktu lidskosti a lidské svobody zvolit si důstojnou milosrdnou smrt, politiky nezajímá…

73 procent občanů i voličů podporujících myšlenku eutanazie je v současnosti a asi i v blízké budoucnosti naprosto bezmocných.

Taková je česká realita.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz