Hlavní obsah
Lidé a společnost

V roce 1948 se začal SSSR čistit od válečných invalidů. Smrt nebo gulag

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Válka skončila. Ti, kdo ji ve zdraví přežili, začali v zaměstnání nahrazovat své méně šťastné kolegy. Válečné invalidy. Ti skončili v chudobě a svou situaci řešili chlastem, krádežemi a žebráním.

Článek

Bylo jich statisíce a všude jich bylo plno. Už nepotřební a kazící obraz sovětské socialistické společnosti. Nový poválečný ruský člověk je přece vítěz. Mladý svalnatý hrdina s jiskřivým pohledem směle hledící do šťastné budoucnosti.

Co s válečnými invalidy? Jak se jim odvděčí vlast? Na ruský způsob. Z pohledu soudruhů už to nejsou ani lidé. Jen využitý a už nepotřebný odpad. Musí TO někam zmizet.

Rok 1948 je rokem velkého úklidu. Sovětská socialistická vlast bude oslavovat narozeniny svého vůdce a hospodáře. Všude musí být čisto. Je třeba zbavit se všeho TOHO svinstva. Kazí slavnostní atmosféru a budování světlých zítřků. Během jediné noci zmizelo desetitisíce válečných invalidů ze sovětských měst. Část byla postřílena, část byla odvezena do gulagů pro postižené.

Sibiř je dost velká a využitelná jako koberec pod který je možnost TO svinstvo zamést. Gulagy se staly konečnou stanicí jejich životů. Pro mnoho válečných invalidů byly vybudovány na dalekých severských ostrovech. Solovka, Kirillov, Peroslav a Valaam.

Dehumanizace byla ukončena i úředně odebráním osobních dokumentu. Příbuzní, pokud se ještě zajímali o osudy svých blízkých, neměli možnost návštěv. Sejdou z očí, sejdou z mysli. Jednoduché.

Velký úklid pokračoval. Ne vše se podařilo na poprvé. V letech 1951 až 1953 bylo odvezeno dalších půl milionu obtížných a nepotřebných. Většina z nich byli váleční invalidé, které se nepodařilo uklidit v první vlně.

V nevyhovujících podmínkách gulagů pro postižené přežívalo statisíce, obraz společnosti kazících, kdysi lidských bytostí. Nevyhovující ubytování, nedostatek personálu a tvrdé podmínky úklid postupně a rychle dokončily.

Na konci padesátých let, kdy měli příbuzní poprvé možnost navštívit své blízké, přežívalo v posledním gulagu Valaam, umístněném v bývalém klášteře pouze 1500 lidí.

Tak neslavně skončili oslavovaní vítězové Vlastenecké války, v podobě nepotřebných válečných invalidů, přeměněných v ruské mysli na nevhodný odpad špinící sovětská města. Tak se o ně postarala jejich sovětská vlast a ruská mentalita.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz